Publicus: A foglalkoztatottak többsége úgy érzi, rosszabbul él most, mint egy éve

2023. október 19. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A munkaerőpiacon aktív magyarok 24 százaléka úgy érzi, hogy az elmúlt 12 hónapban jelentősen romlott, 33 százalékuk szerint pedig kicsit romlott az anyagi helyzete – derül ki a Publicus Intézet szeptemberi reprezentatív közvélemény-kutatásából, amit a Népszava számára készített.

Az intézet a szubjektív jövedelemérzetre kérdezett rá, az eredmények jól tükrözik a KSH statisztikáit: az első nyolc hónapban a keresetek 15,2 százalékkal nőttek, de csak szeptemberben váltott pozitívba a reálbérindex. Ez megmutatkozott a boltok forgalmában is, január és augusztus között a forgalom volumene – naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,6 százalékkal csökkent.

Béremeléssel sem jutottunk sokkal előrébb

A Publicus felméréséből kiderül, hogy foglalkoztatottak 59 százaléka kapott béremelést az elmúlt 12 hónapban. Ez azt jelenti, hogy 38 százalékuknál semmilyen bérrendezés nem volt, az ő elkölthető reáljövedelmük egy év alatt 15-20 százalékkal zuhant.

Ahol volt béremelés, ott a válaszadók 39 százaléka 10 százalékos emelésnél kevesebbet kapott, vagyis a reáljövedelem az ő esetükben is csökkent. A foglalkoztatottak 28 százaléka kapott 10-20 százalékos emelést, az ő esetükben a reálbérek változatlanok maradtak vagy csak minimálisan csökkentek. A foglalkoztatottak 5 százaléka 20 százalékot meghaladó béremeléshez jutott – ők a tovább tudták növelni elkölthető jövedelmüket.

A foglalkoztatottak 37 százaléka kapott az elmúlt egy évben egyszeri juttatást, bónuszt vagy Szép-kártyát. Ennek mértéke a válaszadók fele esetében nem haladta meg a félhavi jövedelmemet. A bónuszhoz jutottak 12 százaléka akár plusz kéthavi jövedelemre is szert tett.

Hozzányúltunk a tartalékainkhoz

A reáljövedelmek csökkenésével sok munkavállaló volt kénytelen hozzányúlni a megtakarításaihoz is. A válaszadók 24 százalékának jelentősen, 20 százaléknak kicsit csökkent a megtakarítása. 39 százalékuk viszont arról számolt be, hogy nem kellett a megtakarításaikhoz hozzányúlniuk, 12 százalékuknak nőttek, 3 százaléknak pedig jelentősen nőttek a megtakarításai az egy év alatt.

Azoknak, akik hozzányúltak a megtakarításaikhoz, a 80 százaléka az alapvetői kiadásaik növekedésével magyarázta azt. 13 százaléka a csökkenő bevételeket nevezte meg okként, szintén 13 százaléka pedig nagy értékű dolgok vásárlására, beruházásra fordította a megtakarításai egy részét (ennél a kérdésnél több választ is meg lehetett jelölni).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!