Nyaralás ide vagy oda, augusztusban is esett a boltok forgalma

2023. október 4. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 7,0, naptárhatástól megtisztítva 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből.

Júliushoz képest szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,5 százalékkal csökkent.

Már a második egymást követő hónapban esik a boltok forgalma.

Idén ugyanis csak két olyan hónap volt, amikor a volumen nőni tudott havi bázison: a március és a június. Júniushoz képest júliusban 0,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelem, augusztusban ez a tendencia folytatódott.

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,0 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,4 százalékkal mérséklődött.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,2 százalékkal csökkent. A könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben és a bútor-, műszakicikk-üzletekben is csökkent a forgalom. Egyedül a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben nőtt a forgalom, 4,8 százalékkal.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 18,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.

Idén január és augusztus között a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,6 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!