Kevesebbet költöttünk élelmiszerre, kevesebbet tankoltunk, de több gyógyszert vettünk júliusban, mint egy éve

2023. szeptember 6. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 7,7, naptárhatástól megtisztítva 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentéséből. Ebből az is kiderült, hogy kevesebbet költöttünk élelmiszerre, üzemanyagra, ruhára, könyvekre és számítástechnikai cikkekre is, a gyógyszertárak forgalma viszont nőtt.

Júniushoz viszonyítva a júliusi kiskereskedelem 0,2 százalékkal mérséklődött. Az, hogy havi összevetésben is visszaesést mért a KSH, azért aggasztó, mert hiába szelídül az infláció és indulnak emelkedésnek a reálbérek, a kiskereskedelem visszapattanása egyelőre várat magára. Eddig idén két olyan hónap volt, amikor a volumen nőni tudott havi bázison: a március és a június – írta a Portfolio.

Lássuk a száraz tényeket:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,1 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,8 százalékkal mérséklődött.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,5 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,7, a használtcikk-üzletekben 6,1, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,2, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 16 százalékkal kisebb lett. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben viszont 2,8 százalékkal nőtt.
  • A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal nőtt.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 20,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,4 százalékkal mérséklődtek.

Idén eddig a kiskereskedelem volumen 9,9 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,7 százalékkal esett vissza az értékesítés volumene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!