Összeültek a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország budapesti nagykövete, miután Orbán találkozott Putyinnal

2023. október 19. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel találkoztak a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete – tudta meg a Szabad Európa. David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a lapnak azt mondta, azért ültek össze, mert a NATO-tagokat egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország mélyülő kapcsolata Oroszországgal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten Moszkvában tárgyalt többek között Alekszandr Novak kormányfőhelyettessel, ezen a héten pedig Pekingben találkozott Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Pressman a Szabad Európának azt mondta, fontosnak tartották az egyeztetést az Egyesült Államok NATO-szövetségeseivel, mert

„mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával”.

A nagykövet szerint elsősorban ez a találkozó volt a megbeszélés témája. „Aggasztó, hogy Magyarország úgy döntött, ilyen módon lép kapcsolatba Putyinnal. Ahogy az a nyelvezet is aggasztó, amivel a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte. Mindkettő megérdemelte, hogy megvitassuk.” Pressman arra utalt, hogy a találkozón Orbán „katonai műveletekről” beszélt, amivel elkerülte a háború szó használatát, de nem is mondta ki a hivatalos orosz elnevezést, a „rendkívüli katonai műveletet”.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója a pekingi Egy övezet, egy út konferencián – Fotó: Grigory Sysoyev / Reuters
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója a pekingi Egy övezet, egy út konferencián – Fotó: Grigory Sysoyev / Reuters

„Szövetségesként tekintünk Magyarországra, ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére. Fontosnak tartjuk, hogy ezekről a döntésekről fenntartsuk a párbeszédet a magyar kormánnyal és a magyar emberekkel is” – hangsúlyozta Pressman. Hozzátette, rendszeresen tárgyal a magyar kormány különböző minisztereivel a magyar–orosz kapcsolatokat érintő kérdésekről.

„Ha jogos biztonsági aggályaink vannak, akkor ezeket az aggályokat közöljük a szövetségeseinkkel, és elvárjuk, hogy komolyan is vegyék” – fogalmazott.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!