Orbán Viktor: Kína jó barátja vagyunk Európában

2023. október 16. – 07:46

Orbán Viktor: Kína jó barátja vagyunk Európában
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Li Csiang kínai kormányfő megbeszélést folytat Pekingben 2023. október 16-án. Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, jobbról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Katonai tiszteletadással fogadta Pekingben Orbán Viktor miniszterelnököt Li Csiang kínai kormányfő, majd kétoldalú tárgyalást folytattak egymással – közölte hétfőn az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Li Csiang szerint a földrajzi távolság ellenére erős, régi barátság köti össze a két országot, és Kína értékeli, hogy Magyarország volt az első európai állam, amelyik aláírta az Övezet és út gazdasági együttműködést. Elmondta azt is, kétoldalú kapcsolataik barátiak, és gyümölcsöző eredményei vannak.

Orbán Viktor is kiemelte a személyes barátságot és az eredményes együttműködést, és hangsúlyozta, hogy politikai barátságunknak mélyebb, kulturális alapjai is vannak. Emlékeztetett arra is, hogy most lesz a 75. évfordulója a két ország közötti kapcsolatok felvételének. „Kína jó barátja vagyunk Európában, és jó reményeket fűzünk a további együttműködéshez” – mondta a magyar miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök szerdán felszólal a kínai Egy övezet, egy út fórumon, Pekingben. A Politico azt írta korábban, hogy a magyar kormányfő lesz a rendezvény egyetlen uniós vezetője. A kínai fórumon Vlagyimir Putyin orosz elnök is ott lesz.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!