Orbán Viktor felszólal a pekingi Egy övezet, egy út fórumon, amin Putyin is ott lesz

2023. október 11. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök jövő szerdán felszólal a kínai Egy övezet, egy út fórumon, Pekingben – válaszolta a Telex megkeresésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Azután kérdeztük Havasi Bertalant, hogy a Politico azt írta, hogy a magyar kormányfő is elfogadta a meghívást a kínai fórumra, amelyen egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök is ott lesz. A lap információi szerint a magyar kormányfő lesz a rendezvény egyetlen uniós vezetője.

„A miniszterelnök jövő szerdán részt vesz az Egy övezet, egy út fórumon Pekingben, ahol fel is szólal. Előtte hétfőn, illetve kedden a tervek szerint kétoldalú tárgyalásokat folytat a kínai vezetőkkel, először a miniszterelnökkel, majd az államfővel” – írta kérdésünkre Havasi Bertalan.

A Politico szerint az Egy övezet, egy út fórum meghívását elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök is, így Orbán Viktor akár vele is találkozhat. Arra a kérdésünkre, hogy a magyar kormányfő találkozik-e majd Putyinnal, Havasi Bertalan nem válaszolt.

Kína 2013-ban hirdette meg az „Egy övezet, egy út” névre keresztelt (eleinte Új Selyemútnak is nevezett) külgazdasági programját, amely kínai állami bankok hiteleiből finanszírozott, jellemzően kínai beruházók által végrehajtott infrastrukturális beruházásokkal ígérte felvirágoztatni Közép-Ázsiát, Délkelet-Ázsiát, Afrikát, de újabban Latin-Amerikát és a Balkánt is. Olaszország 2019-ben csatlakozott a BRI-hez, és ezzel az egyetlen jelentős nyugati taggá vált. A program viszont korántsem teljes siker, ennek okairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!