Ez nem zsidó ügy, a terror és az aljasság háborút indított a civilizáció ellen

2023. október 11. – 20:34

Ez nem zsidó ügy, a terror és az aljasság háborút indított a civilizáció ellen
A Dohány utcai zsinagógában tartott megemlékezés – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gyászszertartással egybekötött megemlékezést tartottak szerda este a Dohány utcai zsinagógánál a Hamász palesztin terrorszervezet szombat óta tartó nagy erejű támadásainak áldozataiért és sebesültjeiért. Az esemény szervezői Facebook-posztjukban Izrael melletti közös kiállásra szólítottak fel. A megemlékezést a Facebookon itt lehet végignézni.

Hat órára szinte teljesen megtelt a Dohány utcai zsinagóga. A környékére a rendőrség több autóval vonult fel, aki be akart lépni a Herzl Tivadar térre, annak fémdetektoros kapun kellett átmennie, ruházatát és táskáját külön is átvizsgálták.

Az eseményen megjelent többek között Novák Katalin köztársasági elnök, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, Balog Zoltán református püspök és több ország nagykövetségének képviselői, például az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman is jelen volt.

A tragikus események összehozták a különböző zsidó felekezetek tagjait

Hegedűs D. Géza színművész mondott beszédet elsőként. A totalitárius rendszerekről, háborúkról és emberirtásról beszélt, amit a normális élettel állított szembe Franz Kafka szavait idézve. Később elmondta, azért vannak ott a jelenlévők, hogy szolidaritást vállaljanak a támadások áldozataival.

A fenti képen Novák Katalin köztársasági elnök magyar egyházi vezetők mellett, az alsó képen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Fotók: Bődey János / Telex
A fenti képen Novák Katalin köztársasági elnök magyar egyházi vezetők mellett, az alsó képen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Fotók: Bődey János / Telex

A Mazsihisz elnöke, a Zsidó Világszövetség elnökhelyettese, Grósz Andor később arról beszélt, hogy a terroristák nemcsak emberéleteket oltottak ki, de meggyalázták a tízparancsolatot is, amit a zsidók adtak a világnak. Mindez a zsidóság egyik legnagyobb ünnepén történt.

Arról is beszélt, hogy a tragikus események összehozták az eltérő zsidó felekezetek tagjait, az eltérő irányzatok követőit. Később emlékeztetett, hogy a támadás után nem maradt magára a zsidóság és Izrael. A világ számos országa és városa kiáll Izrael mellett. Ugyanakkor hozzátette, hogy bár Magyarországon nem volt ilyen, a világ több nagyvárosában ünnepelték a támadásokat, és velük szemben nem volt mindig megfelelő a fellépés.

Izraeli nagykövet: Az izraeliek meg fogják védeni a hazájukat

Izrael Magyarországi nagykövete, Jákov Hadasz-Handelszman megköszönte Magyarország szolidaritását. A szombaton kezdődött támadásokról azt mondta, messze túlmutatnak a terrorizmuson, a Hamász és az ISIS között párhuzamot lehet vonni szerinte. Úgy vélte, ez nem csak a zsidóság problémája, mert a Hamász és a hasonló szervezetek válogatás nélkül fenyegetik mindenki életét, aki nem ért velük egyet.

Hogy miért érte meglepetésként a támadás Izraelt, arról a nagykövet azt mondta, most harcolniuk kell, később kell kivizsgálni, miért történhetett ez így. Külön megköszönte az Egyesült Államok kiállását. Azt is megemlítette, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata repülőgéphordozó anyahajót rendelt az izraeli partok közelébe.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A nagykövet szerint a Hamász és a libanoni Hezbollah Irán szolgái. Szerinte Izraelnek számítania kell támadásra északról is. A nagykövet úgy véli, meg fogják nyerni a háborút. Ennek egyik oka, hogy szerinte az izraelieknek nincs hova menniük. Ezért meg fogják védeni a hazájukat.

Egy zsoltár éneklése után Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke beszélt. Ő is az Egyesült Államok 2001. szeptember 11-i tragédiájával vont párhuzamot. Majd a jom kippuri háború váratlan kezdetét említette, ezután a következő évtized változó, de a béke felé mutató eseményeit sorolta, és végül a szombati támadást említette. Arról azt mondta: nem terrortámadás történt, hanem Izrael háborúban áll.

Később elcsuklott a hangja, amikor a lemészárolt embereket, lefejezett csecsemőket említette. A történtek miatt Mester szerint nincs helye az egyfelől-másfelől értelmezéseknek. „Ez egy honvédő háború amelyhez az egész világ támogatására szükség van.” Örömmel látta, hogy Novák Katalin és a világ más vezetői kifejezték szolidaritásukat.

Győrfi László, az EMIH társelnöke arról beszélt, nem az a kérdés, hogy mi lesz most a támadások kezdete után, hanem az, hogy mit tehetünk a megoldásért.

Frölich Róbert országos főrabbi – Fotó: Bődey János / Telex
Frölich Róbert országos főrabbi – Fotó: Bődey János / Telex

Az utolsó szónok Frölich Róbert országos főrabbi volt. Nagy dolognak tartja, hogy az eseményen együtt van mindenki felekezettől, vallástól és világnézettől függetlenül. Mindez a meggyilkoltak, megerőszakoltak és elhurcoltak árán.

„Ez nem zsidó ügy, a terror, a gyűlölet, az aljasság háborút indított a civilizáció ellen”

– mondta. A Hamász támadását ünneplőknek azt üzente, hogy a meggyilkoltak, elraboltak, meggyalázottak emberek voltak.

A benti istentisztelet után kint, a zsinagóga előtt folytatódott a megemlékezés. Az áldozatok nevének felolvasása mellett korukat és haláluk helyszínét olvasták fel. Ezután a színpadon állók és a közönség tagjai elénekelték az izraeli himnuszt. A
Herzl Tivadar tér tele volt emberekkel, mintegy ezer fő lehetett a helyszínen.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete – Fotó: Bődey János / Telex
David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete – Fotó: Bődey János / Telex

Már most nagyon sok halálos áldozat van

A térség évtizedek óta legsúlyosabb fegyveres konfliktusában – szerdai adatok szerint – 1200 izraeli halt meg azt követően, hogy a Hamász több hullámban több ezer rakétát lőtt ki Izraelre, majd a Gázai övezet mentén húzódó határkerítést áttörve szárazföldi támadást indított a közelben található települések, valamint egy zenei fesztivál ellen.

Az eddig napvilágra került információk szerint a Hamász több mint egy éve készült az akcióra, amelynek során félrevezették az izraeli titkosszolgálatot és jelentős fegyverkészleteket halmoztak fel az Izraellel határos, a Földközi-tenger partján található Gázában. A bombázások során túlterhelték az addig a világ legjobbjának tartott Vaskupola légvédelmi rendszert, majd a terroristák áttörték az izraeli határt, több településen mészárlást rendeztek, és több mint száz embert túszul ejtettek, akiket jelenleg Gáza területén tartanak fogva, és a kivégzésükkel fenyegetnek.

Az izraeli hadsereg által indított ellentámadás során mintegy ezer palesztin vesztette életét, és több száz alkalommal bombázták a Gázai övezet 365 négyzetkilométer kiterjedésű térségét, ahol több mint kétmillió ember él, így a megtorló légicsapásoknak több száz civil áldozata lehet palesztin területen is.

Ebben a cikkben részletesen írtunk arról, hogy milyen előkészületek után támadta meg Izraelt a Hamász terrorszervezet, ilyen céljai lehetnek a támadásokkal, valamint milyen reakcióra lehet számítani Izrael részéről, az 1973-as jom kippuri háború utáni időszak legvéresebb összecsapásában. A jobb megértést szolgálja a most kibontakozó háború eszközeiről és logisztikájáról szóló másik cikkünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!