A „Városháza-ügy” egyik főszereplője is többmilliós prémiumot kapott Karácsony Gergelytől

2023. október 9. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

A BKV vezetői mellett Barts Balázs, az úgynevezett „Városháza-ügy” egyik főszereplője, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. vezetője is többmilliós prémiumot kapott júliusban, írja a Magyar Nemzet. A kormánypárti lap szerint Barts Balázsnak 9,48 millió forintot fizetett ki a főváros, ami számításaik alapján Barts 2022-es alapbérének a 40 százalékát teszi ki. Barts Balázs volt az, aki a városvezetés tudta nélkül ingatlanosokkal tárgyalt a Városházáról, amiért később fegyelmit kapott, de maradhatott a vagyonkezelő élén. A vagyona miatt sokat támadott Mártha Imre, a Budapest Közművek Zrt. (BKM) vezérigazgatója is kapott prémiumot, neki 7,8 millió járt a munkaszerződése alapján.

A Városháza-ügy lényege, hogy kiszivárgott hangfelvételek és egy furcsa szerződés alapján hetekig azzal támadta Karácsonyt a kormánysajtó, hogy az ellenzéki városvezetés titokban el akarja adni a Városházát. Hamar kiderült, hogy erről szó sincs, ahogyan az is, hogy a nyilvánosságra került felvételeket manipulálták, az ügybe belekevert Bajnai Gordont pedig felültették.

Barts Balázs prémiumának ügyében megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban kapott-e prémiumot a BFVK vezetője, illetve hogy pontosan mennyit. Válaszukban azt írták, hogy a Fővárosi Önkormányzat javadalmazási szabályzata szerint a főváros gazdasági társaságainál dolgozó vezérigazgatók, ügyvezetők az éves javadalmazásuk 72 százalékát havonta személyi alapbérként, míg 28 százalékát konkrét, évente meghatározott feladatok teljesítése esetén utólag kifizetendő prémiumként kapják meg.

Hogy teljesültek-e ezek a feladatok, azt első körben a fővárosi cégek felügyelőbizottságai ellenőrzik, ahol a kormánypártoknak is vannak delegáltjaik, írták. Ezután dönt a prémium kifizetéséről a főpolgármester, azaz Karácsony Gergely, de a feltételek teljesülése esetén jár nekik a prémium, amit nem a Fővárosi Önkormányzat, hanem az adott gazdasági társaság fizeti ki.

Arra nem a reagáltak, hogy a Magyar Nemzet állítása szerint a Fővárosi Önkormányzat közel százmillió forintot fizetett ki prémium formájában. Viszont azt hangsúlyozták, hogy az állami cégek vezetői lényegesen jobban keresnek és több prémiumot kapnak, mint például a fővárosi vagyonkezelő vezetője. Barts 2,15 milliót keres havonta, míg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója havi 5 millió forintot plusz évi 12 millió forint prémiumot kap, írták.

A Magyar Nemzet azzal állítja szembe a fővárosi cégek vezetőinek milliós prémiumát, hogy a Fővárosi Önkormányzat kommunikációja szerint a kormányzati elvonások miatt nehéz helyzetbe került Budapest. Ráadásul nemrég emelték 450 forintra a vonaljegy árát. A főváros szerint pont az elvonások miatt fontos, hogy az önkormányzati cégek vezetői „feszes gazdálkodást folytatva” teljesítsék az üzleti tervben foglaltakat, és közben a közszolgáltatások színvonala se csökkenjen.

A Magyar Nemzet cikke szerint még Karácsony Gergely is hibának tekintette, hogy Barts a Városháza eladásáról tárgyalt. A főváros szerint a vagyonkezelő vezetője abban hibázott, hogy bedőlt a provokációnak, ami „nem annulálja sem azt a tényt, hogy 2014 óta magas szakmai szinten vezeti a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-t, sem pedig azt hogy a prémiumfeladatait teljesítette.”

Nem csak a Magyar Nemzet támadja a Fővárosi Önkormányzatot a milliós vezetői prémiumok miatt. Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője egy felháborodott posztban kelt ki a juttatások ellen, de Karácsony Gergely szerint ő maga is megszavazta a prémiumokat. Erre reagálva Wintermantel később ezt írta: „Prémiumot lehet fizetni. A prémium feladatok teljesítését lehet értékelni. Javaslatot is lehet tenni a döntéshozó számára. De súlyos városvezetői hiányosságra és a józan ítélőképesség hiányára utal tíz milliós prémiumokat és jutalmat engedélyezni, akkor, amikor folyószámlahitelből finanszírozzák Budapest működését és a hiányra hivatkozva harmadával megemelik a vonaljegyek árát!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!