LMP: Nevetséges a 3 milliós bírság, amit a recski sárlavinát okozó bányavállalkozó kapott

2023. október 8. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Bányakapitányság megállapította a recski sárlavinát okozó bányavállalkozó jogi felelősségét, de mindössze 3 millió forintos bírságot szabott ki rá – áll Kanász-Nagy Máté LMP-s országgyűlési képviselő tájékoztatásában.

A képviselő, aki régóta foglalkozik a bányanyitással kapcsolatos egészségügyi és környezeti problémákkal, az elmúlt hetekben számos formában érdeklődött a hivatalnál arról, hogy mikor zárul le a vizsgálat és milyen szankciók várhatóak, és most kapott választ.

Az LMP szerint a bírság összege nevetségesen alacsony, a meglehetősen erős fideszes kapcsolatokkal rendelkező bányavállalkozó ugyanis több tízmilliárdos üzletet köthetett a bányanyitással. Ezért Kanász-Nagy Máté hivatalos megkereséssel fordul a kormányhoz a szankció felülvizsgálata ügyében.

Mint arról beszámoltunk, június elején a heves esőzések miatt sárlavina zúdult Recskre a közeli kőbánya irányából. Az eső fellazította a helyiek tiltakozása ellenére megnyitott kőbányából kitermelt földet, ami iszapként lefolyt a lakott területre, ahol az utca és egyes házak udvara is megtelt sárral. A közel kétezer fős falura június 25-én megint sárlavina zúdult.

A 24.hu cikke szerint erre számítani lehetett, a kőbánya mégis megkapta a szükséges környezetvédelmi engedélyeket, ami múlhatott a szabályozás hiányosságán is. Ráadásul nem is ott épült fel, ahova eredetileg tervezték. A recski független polgármester, Nagy Sándor azt mondta, nem tud mit tenni, „sodrásban van” az egésszel, és amikor megkereste az ügyben a vállalkozót, azt a választ kapta, hogy „neki nagyon jó barátja a Szijjártó meg a Kósa”. Az Andezit-Bau Bányászati Kft. résztulajdonosa Kósa Lajos ügyvédje és barátja, Fiák István.

Egy testületi jegyzőkönyv szerint Paks II.-höz, a Belgrád–Budapest-vasútvonalhoz szállítják a itteni köveket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!