A házaktól 200 méterre robbantanak az újraindított recski kőbányában

2023. február 11. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken két hatalmas robbantás történt Recsken, ahol újraindítják a régi kőbányát, közölte az LMP a Facebook-oldalán. Míg a régi bányák kilométerekkel messzebb voltak a településtől, a most újranyitott bánya azonban a közigazgatási határon belül helyezkedik el, 200 méterre a lakóházaktól.

A bánya újranyitásáról a helyieket nem kérdezték meg, a recski polgármester a pandémia miatti egyszemélyes döntési jogával hozzájárult az engedéllyel és hatásvizsgálattal rendelkező bánya beüzemeléséhez, és akkor a járvány miatt nem volt falugyűlés.

Az úgynevezett kőzetjövesztő robbantások hatalmas riadalmat keltettek a faluban. Kanász-Nagy Máténak, az LMP politikusának videójában az egyik lakó elmondta, hogy álmából riadt fel, az ágy is megremegett alatta, míg többek kiszaladtak az utcára vagy rokonoknál húzták meg magukat.

Az egyik lakó állítása szerint a vállalkozó korábban azt ígérte nekik, hogy a robbantások előtt értesíteni fogják a lakosokat, de ez nem történt meg, ahogy az sem, hogy az első robbantás idején együtt lesz a lakókkal, hogy megnyugtassa őket. Az LMP Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez fordult a bánya újraindításának jogszerűségével kapcsolatban, de egyelőre nem kaptak választ.

A Blikk pár héttel ezelőtt készült helyszíni riportja szerint az Andezit Bau Kft. új kőfejtője egy kőhajításnyira van Recsk központjától, a falu szélső házainak közvetlen szomszédságában. Mint egy helyi nyugdíjas vájár a lapnak elmondta, Recsk bányászfalu, volt hogy hét bánya üzemelt itt, de „ez egy régi, szövetkezeti bánya volt, negyven éve termeltek itt utoljára. Pont azért állt le a kőfejtő, mert közel van a faluhoz”.

Ráadásul a házak felett 80 méteres magasságban egy hatalmas földsánc jelent meg, a bánya ott tárolja a kitermelt földet. A recskiek attól tartanak, ha egy nagyobb eső után elázik a sánc, az óriási bajt okozhat.

„Az új bányától befolyt adó kétszerese annak, amivel eddig gazdálkodtunk, százmilliós nagyságrend egy 2700 lelkes falu életében óriási pénz. … Valóban közel van a faluhoz a bánya, de a nekem bemutatott szakértői vélemények szerint nincs veszélyben Recsk. A gépzaj, a forgalom valóban lehet zavaró, de a bánya pénze nélkül például nem működtethetnénk az óvodánkat.

– mondta a lapnak Nagy Sándor, Recsk polgármestere.

A polgármester egyébként a robbantásos ügy után az RTL-nek azt mondta: megkérte a helyieket, hogy készítsenek felvételeket a házaikról, hogy ha a robbantások miatt esetleg káreset történne, akkor azt lehessen jelezni a bánya üzemeltetője felé. Nagy szerint a kőfejtő egyébként vállalta, hogy megtérítik az esetleges károkat.

Az Andezit Bau Kft. emellett közleményben jelezte, hogy a robbantást végző cég írásban és szóban is tájékoztatja a település önkormányzatát. A hirdetményt a település több pontján, az önkormányzat irodájában kihelyezve, illetve online formában is megosztották – írták a Heol.hu-nak.

Ettől függetlenül mi is levontuk a mai nap tanulságait, és a következő robbantás előtt megteszünk mindent annak érdekében, hogy a helyi embereket hatékonyabban lássuk el információval a várható eseményekről – írta Nagy István, a cég ügyvezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!