Németh Zsolt: Nem Magyarországon fog múlni Svédország NATO-tagsága

2023. október 6. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyi bizottság fideszes elnökének meggyőződése, hogy Magyarország még a törökök előtt jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást. Németh Zsolt szerint az országok közötti méretkülönbségek miatt az nem beleavatkozás az amerikai választásba, hogy Orbán nyíltan kiállít Donald Trump mellett, egyébként meg „jó a kémia” a volt amerikai elnök és a miniszterelnök között – erről is beszélt a politikus a Szabad Európának adott interjújában.

A lassan másfél éve halogatott svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásáról Németh Zsolt azt mondta, hogy „Magyarországon nem fog múlni”, mivel továbbra is támogatják a NATO bővülését. Hozzátette: folyamatosan egyeztetnek a kérdésről a törökökkel. Arra a kérdésre, hogy akkor esetleg mégsem a svéd oktatófilm miatt kialakult sértettségről van-e szó, Németh kitérő választ adott: „Még a törökök előtt megtörténik a ratifikáció.”

A kormánypártok által kifogásolt svéd oktatófilmről egyébként röviden azt mondta, hogy „szeretnénk, ha kevesebb ilyen alkotás készülne és kevesebb ehhez hasonló nyilatkozat születne a svéd politikusok részéről”. Németh Zsolt érzékel elmozdulást, szerinte „javul a kölcsönös tisztelet légköre” – fogalmazott. Azt, hogy milyen eltérő indokkal halogatta a döntést a Fidesz–KNDP, ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

A bizottsági elnök a Kocsis Máté által bejelentett „szuverenitásvédelmi törvényről” azt mondta, hogy az nem Amerikának szólt, de szerinte a szuverenitás „a legforróbb témák egyike a világban és Európában is”. Németh állítása szerint a „külső befolyást” jogszabályokba lehet foglalni, de konkrétumokat nem tudott mondani az őszre tervezett törvénycsomagról.

Az interjúban kitértek a jövő évi amerikai választásokra is: arra a kérdésre, hogy az nem számít-e beavatkozásnak az USA belügyeibe, hogy Orbán beállt Donald Trump mögé, Németh azt mondta, hogy

„Amerika és Magyarország között azért van némi méretkülönbség. Amerika valóban képes beavatkozni a magyar belpolitikába, míg a magyar miniszterelnök ezt nem annyira tudja megtenni Amerikában.”

Hozzátette: a volt amerikai elnök és a magyar miniszterelnök között jó a kémia. A külügyi bizottság elnöke szerint Magyarország továbbra is a leghatározottabban elítéli az orosz katonai agressziót Ukrajnával szemben, valamint rendszeresen kinyilvánítja, hogy támogatjuk Ukrajna területi integritását és jogát az önvédelemre. Arra, hogy Szijjártó Péter rendszeresen találkozik Lavrov orosz külügyminiszterrel, érdemben nem reagált, de szerinte az oroszok részvétele és hozzájárulása nélkül nem lesz se tűzszünet, se béke.

Az ukrán–magyar párbeszéd Németh Zsolt szerint „javításra szorul”. Azt mondta, hogy ebben fontos szerepe van Novák Katalinnak, és bízik benne, hogy sikerült kimozdítani a magyar–ukrán kapcsolatokat ebből a „korlátozott kommunikációs helyzetből”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!