Mártha Imre: Kocsis Máté megélhetési politikus, a szerepe csak foxi-maxi jelentőségű ebben a kérdésben

2023. október 6. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Néztem mit irt Kocsis Máté egzisztencia-politikus úr, aki életében nem dolgozott nagyvállalatnál, komolyabb vállalkozásban vagy egyéb, a gazdasági életben hasznos helyen” – Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) Zrt. vezérigazgatója Facebook-oldalán reagált a Fidesz frakcióvezetőjének bejegyzésére. Kocsis 8-10 milliós jutalomfalatról és a főváros kasszáját kipakoló Gyurcsányékról írt, miután kiderült, hogy Mártha 7,8 millió forintot kaphatott prémiumként.

„Ha majd egyszer sikerül neki elvégezni az angliai Cambridge-i egyetemet (nekem ösztöndíjjal sikerült) és évtizedekig többezer fős hazai és nemzetközi közmű társaságokat irányítani (volt tisztem vezetni többek között az MVM Csoportot, az Invitel Csoportot, jelenleg a Budapesti Közműveket) akkor érdemes lesz figyelni a gazdasági, cégvezetési ügyekkel kapcsolatos mondanivalójára” – fogalmazott Mártha, hozzátéve:

Kocsis szerepe addig „csak foxi-maxi jelentőségű ebben a kérdésben”.

„Én soha nem voltam politikus, nem is leszek, de megélhetési-politikus Kocsis úr helyében élénken érdeklődnék az állami energetika összeomló ügyfélszolgálatai és a kisiklott vasúti közlekedés illetékesei körében” – szúrt oda a fideszes politikusnak Mártha.

A fővárosi cég korábban a Telexnek azt írta, a vezérigazgatónak járó prémium nem eseti döntés alapján történt, annak mértékét a munkaszerződés rögzíti, és feltételei vannak. A társaság éves beszámolójának a BKM igazgatósága, felügyelőbizottsága, majd ezek alapján a Fővárosi Közgyűlés fogadhatja el. Ha ezek megtörténtek, és teljesültek a prémium feltételeként rögzített további konkrét célkitűzések, kizárólag akkor jár a pénz.

„A prémium mértéke a vezérigazgatói bérhez kötött, a vezérigazgató bérezése a hasonló méretű, állami tulajdonú nagyvállalatoknál jelenleg általános bérhez képest lényegesen alacsonyabb mértékű”

– fogalmaztak a válaszban, hozzátéve: a BKM jogelődjének több milliárdos veszteségével szemben „2021-ben és 2022-ben is egyaránt stabilan, szolid adózás utáni pozitív eredménnyel működött”.

Wintermantel Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője egy felháborodott posztban reagált a prémiumokra. Nem sokkal később Karácsony Gergely közzétette azt a felügyelőbizottsági határozatot, amiből kiderült: Wintermantel is megszavazta a prémiumokat.

A BKM vezérigazgatója az elmúlt években a kormánymédia visszatérő témája. Több sajtóterméke is manipulált fotókat és hamis állításokat terjesztett Mártha Imréről. A vezérigazgató tavaly márciusban összesen hat sajtópert nyert a Metropol és az Origo ellen, akik luxus életmódját kritizáló, lejárató hangvételű cikkeket jelentettek meg róla.

Néhány napja derült ki az is, hogy többmilliós prémiumot hagyott jóvá a BKV és a BKK egyes vezetőinek is a főváros. A BKK, illetve a BKV felsővezetői összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel. A főváros akkor azzal indokolta az extra juttatást, hogy a felsővezetők prémiuma egy adott teljesítményhez volt kötve, egyébként pedig „budapesti közösségi közlekedés minőségét a COVID, az energiakrízis és a száguldó infláció ellenére is fenntartották, sőt javították”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!