Kivéreztetve akarták felhívni a figyelmet a diákok az oktatás helyzetére a Sándor-palota előtt

2023. október 5. – 17:27

Kivéreztetve akarták felhívni a figyelmet a diákok az oktatás helyzetére a Sándor-palota előtt
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A pedagógusok világnapja alkalmából az Egységes Diákfront az Országos Közös Akarat szervezeteivel közösen akciózott csütörtökön délután a Sándor-palota előtt: az oktatás „kivéreztetésére” utalva fehér, piros anyaggal összekent pólókban gyűltek össze a köztársasági elnök hivatala előtt, ahol a füves területen eldőltek, melléjük pedig társaik virágot helyeztek el.

Az eseményen a hivatalos kezdés előtt néhány perccel 30-40 tanár, diák és szülő gyülekezett. Helyszínen tartózkodó kollégánk azt mondta, hogy a flashmob résztvevői „diák”, „pedagógus” és „szülő” feliratú fehér, piros anyaggal összekent („összevérezett”) pólóban gyülekeztek. 17 óra magasságában szívdobogásra felsorakoztak a Sándor-palota előtti füves területen, ahol miután a szívdobogás elhallgatott, a fűre zuhantak. Ezután melankolikus zenére társaik fehér rózsát helyeztek el a füvön fekvő „kivéreztetett” diákok, szülők és tanárok mellé.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Az akció végén a fehér rózsákat összeszedték, azokat a Karmelita ajtajához szerették volna tenni, de csak a kordonokig jutottak vele. Az egész akció nagyjából öt percig tartott, azonban a diákok azt mondták, hogy

most csendesek voltak, de október 23-án nem lesznek azok, ugyanis a nemzeti ünnepre közös megmozdulást szerveznek.

Legutóbb a demokrácia napján, szeptember 15-én volt tüntetés, amikor több ezren álltak ki az oktatás jövőjéért. A tüntetés hivatalos vége után többen elindultak a Karmelitához, az odavezető lépcsők tetején rendőrök állták útját a tüntetőknek.
Október végén alternatív népszavazást tart az aHang és az Egységes Diákfront (EDF), amin az emberek az oktatásról feltett kérdésekre válaszolhatnak. Ez az a 7IGEN-es kérdéssor, amit májusban adtak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), ami el is kaszálta a törekvést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!