Dobrev Klára: Biztos, hogy van olyan választási vereség, amibe belebukhat Gyurcsány Ferenc

2023. október 2. – 18:05

Dobrev Klára: Biztos, hogy van olyan választási vereség, amibe belebukhat Gyurcsány Ferenc
Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a Partizán műsorában 2023. október 2-án – Fotó: Partizán / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Szerintem van üvegplafon a DK felett. 55 százalék” – válaszolta Dobrev Klára, amikor a Partizán hétfő esti műsorában arról kérdezték, hogy Gyurcsány Ferenc személye nem korlátozza-e az ő, illetve a párt politikai lehetőségeit. A DK EP-képviselője többször is megismételte az interjúban, hogy csak akkor dőlne hátra elégedetten, ha a DK támogatottsága már 55 százalék felett lenne. A jelenlegi felmérések szerint ugyanakkor a párt a 20 százalékot is alig érte el.

Miközben a DK a tavalyi választás óta különböző módszerekkel az ellenzék domináns szerepére tör, Dobrev arról beszélt, az országnak jót tenne a koalíciós kormányzás. „Az Orbán utáni rendszerben én megrögzötten hiszek a koalíciós kormányzásban. (…) Ennek nem mond ellent az sem, hogy egyébként az a szociáldemokrata irányvonal – amit én támogatok – kell, hogy legyen szerintem a dolognak a közepe. Kell, hogy legyen iránya a politikának, nem csinálhatunk még egyszer egy ilyen imbolygó, ide-oda dülöngélést, mint 2022-ben.”

Az Orbán-kormány politikájának nincs többsége

A 2022-es országgyűlési választás után Dobrev szerint vissza kellett adni a hitet és a reményt az ellenzéki szavazóknak, hogy le lehet váltani az Orbán-rendszert. A közvélemény-kutatások adataiból ő azt olvasta ki, hogy a DK-nak mára sikerült visszaszereznie az ellenzéki választók bizalmát. Most az a feladat áll előttük, hogy még több embert győzzenek meg. Ehhez a párt múlt pénteken új, szociáldemokrata programot mutatott be.

„Jövő júniusban látni fogjuk, hogy a rendszer maga mennyire ágyazódott be. Én szentül hiszem, hogy Orbán Viktornak, az Orbán-kormány politikájának nincsen többsége ebben az országban”

– jelentette ki Dobrev Klára. Szerinte „egy hazug és elnyomó rendszerben” élünk, amely kínosan ügyel arra, hogy a saját szavazóit olyan buborékban tartsa, amelyből nincs kijárás, és ahova nincs bejárás sem. „Nekünk ellenzéki pártként pedig az a feladatunk, hogy a magunk sokkal kisebb eszközeivel ezt a buborékot feltörjük.”

Arról beszélt, hogy a DK két következtetést vont le az ellenzék 2022-es vereségből:

Dobrev úgy fogalmazott: a következő hónapokban elárasztja a DK az utcát emberekkel, beszélgetésekkel, programokkal, mert szerintük a Fidesz által teremtett buborékot csak személyes jelenléttel lehet áttörni. A DK szociáldemokrata programját erős ajánlatnak tartja, de még nem sikerült elég emberhez eljuttatni azt.

Az elszámoltatáskor generációkra példát statuálnának

Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy a DK nem most lett baloldali, szociáldemokrata párt, hanem már a megalakuláskor, az alapítónyilatkozatban is szerepelt, hogy balközép párt. Később, a 2019-es EP-kampányban is erős szociáldemokrata programot vittek szerinte, amikor európai minimálbért és a multik megadóztatását ígérték.

A Fizessenek a gazdagok szlogent Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként használta először 2017-ben, ám akkor Gyurcsány Ferenc és a DK még nyíltan kritizálta emiatt. Dobrev abban egyetért Botkával, hogy fizessen több adót, akinek jachtja van, aki helikopterrel jár szórakozni és luxusvillában lakik, de szerinte a szegedi polgármesterrel annak idején olyanokat is kipécézett a szlogennel, akik nem milliárdosok.

Míg Botka csak szlogenként használta a Fizessenek gazdagok mondást, Dobrev állítja: a DK jelmondata mögött kész program van. Ebben az is szerepel, hogy újraszerveznék a jelenlegi perverz és igazságtalan vagyonelosztási rendszert, mert a bérből és fizetésből élők arányaiban most tízszer annyit adóznak szerinte, mint a tőke. A DK politikusa a műsorvezető kérdésére kijelentette, hogy

az Audi, a BMW és a Mercedes is kevesebb állami támogatást kapna, ha ő lenne a miniszterelnök.

Rögtön hozzátette azonban, hogy az ő politikája nem gazdasági verseny-ellenes. Szerinte a gazdasági verseny jó dolog, ha kellően kontrollált és odafigyelő. A kilencvenes évek neoliberális vezetői azonban olyan világot hoztak létre, ahol a monopóliumok felfalták a szabad versenyt.

Az európai minimálbérrel el lehetne érni szerinte, hogy a kormányok ne tudjanak, és ne akarjanak a negatív bérversenybe belemenni. Az államok közti bér- és adóverseny az emberek elszegényedéséhez vezetett, magyarázta. Ezért olyan európai szabályokat kell hozni, amelyek megakadályozzák ezt a folyamatot.

Dobrev Klára programbemutató rendezvénye 2023. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex
Dobrev Klára programbemutató rendezvénye 2023. szeptember 29-én – Fotó: Huszti István / Telex

A DK programjánál maradva azt is mondta, hogy szerinte nem szabad elengedni az elmúlt 13 év brutális közpénzlopását, mert

„generációkra példát kell statuálni, hogy soha többé senkinek ne jusson eszébe ilyen mértékben kirabolni ezt az országot.”

Az elszámoltatást független bíróságokkal és jogszerű nyomozással érnék el. „Soha nem fogsz tőlem egyetlen szót sem hallani, ami politikai nyomásgyakorlást jelentene” – mondta Dobrev, hozzátéve: „muszáj, hogy legyen következménye Mészáros Lőrinc és Tiborcz István gazdagodásának”.

Jobb állapotban van az ellenzék, mint 2019-ben

Az interjúban arról is beszélt Dobrev, hogy az ellenzéki pártoknak a 2024-es EP-választáson külön-külön kell indulnia, hiszen a politika az együttműködés mellett a versenyről is szól, az EP-választás szabályait pedig nem az Orbánék találták ki. Mindemellett az önkormányzati választásra már nagyon sok helyen sikerült megállapodásokat kötniük.

„Jobb állapotban vagyunk, mint 2019 előtt”

– mondta az ellenzékről a DK EP-képviselője, aki arra számít, hogy a 2024-es önkormányzati választás előtt hamarabb és több helyen tudnak megállapodni a pártok, mint 2019-ben, és jobb eredményt is fognak elérni.

„Meg fogunk állapodni, mindenki nyugodjon meg” – mondta arra a kérdésre, hogy a DK miért lebegteti még mindig Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti támogatását. Szerinte ráér akkor megadni a pecsétet, ha mindenről megállapodott az ellenzék. Azt is megerősítette Dobrev az interjúban, hogy biztosan nem indul el főpolgármester-jelöltnek, mert „az Orbán-rendszer elleni küzdelemben” hasznosabb eszköznek tartja az EP-mandátumot.

„Biztos, hogy van olyan választási vereség. És Dobrev Klára is belebukhat”

– válaszolta később arra a kérdésre, hogy lehet-e olyan választási vereség, amelybe Gyurcsány Ferenc belebukhat. Eddig ilyen nem fordult elő, a DK elnöke három kétharmados vereség után sem mondott le a párt éléről. „Nem lesz ilyen 24-ben” – tette hozzá rögtön Dobrev. „Aki így megy a 24-es választásoknak, az bukásra van ítélve.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!