„Az állam nem a milliárdosoké” – tőkeellenes, szociáldemokrata programot hirdetett a DK

2023. szeptember 29. – 12:38

„Az állam nem a milliárdosoké” – tőkeellenes, szociáldemokrata programot hirdetett a DK
Dobrev Klára a DK új programjának bemutatóján Budapesten – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Európai, szabad, demokratikus köztársaságot szeretne az Orbán-rezsim helyett a Demokratikus Koalíció. Dobrev Klára péntek délelőtt Budapesten mutatta be a párt új szociáldemokrata ajánlatát, amiről múlt héten először Gyurcsány Ferenc is beszélt. Állításuk szerint közel ezer szakértővel, és több tucatnyi civil szervezettel dolgoztak azon a nyáron, hogy az ország számára ajánlatot tudjanak tenni.

Merthogy Dobrev szerint ma drámai a helyzet Magyarországon, Szlovákia már lehagyott bennünket, és Románia is hamarosan utoléri az ország gazdasági-fejlettségi szintjét. „Nevezzenek naivnak, de engem még mind a mai napig meg tud lepni Orbán Viktor cinizmusa. (…) Olyan érzésem van, mintha nem ugyanabban az országban élnénk” – fogalmazott a DK EP-képviselője. Miközben emberek tömegei alig jönnek ki a pénzükből hó végén, a kórházakban lassan nincs orvos és ápoló, a miniszterelnök veje, Tiborcz István luxusklubot alapított gazdag férfiaknak, a kormánytagok jelentős része pedig Dobrev szerint luxusjachtokon pihen az Adrián.

„Két külön világban élünk. Van a fideszes milliárdosok szűk kis csoportja, és van a megszorításokat nyögő többség.”

Az elmúlt évtizedekben az egész világon a gazdagok gazdagabbak lettek, a szegények pedig még szegényebbek a DK politikusa szerint. Minden egyes válságból a gazdagabban jöttek ki jól Európában és a világ nyugati részén, folytatta.

Arról is beszélt Dobrev, hogy ma a világ gazdaságának több mint harminc százalékát ötven multinacionális vállalat uralja, amelyeknek nagyobb hatalma van, mint a jelentősebb államok demokratikusan megválasztott politikai vezetésének. Úgy látja azonban, hogy az elmúlt években Európa nyugati fele és az Európai Unió intézményei felvették a kesztyűt, és a globális multiadó, az európai minimálbér bevezetésével elkezdtek küzdeni az ellen, hogy a világ sorsát a legnagyobb multicégek határozzák meg. Arra számít Dobrev, hogy a következő években is erről fog szólni a világpolitika.

„Van egy ország Európában, amelynek a miniszterelnöke nem egyszerűen szembemegy ezzel a folyamattal, hanem a keblére öleli”

– fogalmazott, és arról beszélt: Orbán a tőke uralmát nem korlátozni próbálja, hanem még erősíti is. A magyar miniszterelnök nem problémát, hanem lehetőséget látott a multik hatalmában, és „a segítségükkel felépítette a saját hűséges milliárdos oligarcha elitjét”. A nagytőkével karöltve Orbán elvette a vagyont az emberektől, és odaadta a milliárdos barátainak, tette hozzá.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Dobrev szerint ezért az az elsődleges feladat, hogy visszavegyék az államot. „Az állam nem milliárdosoké, de még csak nem is a kormányé, az állam 10 millió magyar emberé” – mondta. A DK-s árnyékkormány szociáldemokrata ajánlatot tesz Magyarországnak, amelynek az a célja, hogy újraszervezzék az államot úgy, hogy minden magyar érdekeit szolgálja. Egy olyan hazát szeretne Dobrev, ami vigyáz ránk, ami sokak gyarapodását szolgálja, és ahol az ember és környezet sokkal fontosabb, mint a tőke.

„Ma Magyarországon gyenge, felelőtlenül és színvonaltalanul működő állam van” – fogalmazott a DK EP-képviselője, aki szerint az állam kivonult a legfontosabb területekről: az oktatásból, a szociális ellátásból és az egészségügyből. A felelőtlen állam ma csak akkor tud erőt mutatni szerinte, amikor be kell gyűjteni az adót, ám rögtön megbukik, amikor azt hatékonyan, igazságosan kellene elosztani.

A szociáldemokrata felfogás ezzel szemben az Dobrev szerint, hogy a befizetett adóért tisztességes szolgáltatást kapjanak az emberek. Az állam kötelessége szerinte jól működő iskolákat, rendelőintézeteket és hivatalokat fenntartani.

„A szociáldemokraták államának kötelessége, hogy számonkérhető, kikényszeríthető, jó minőségű és mindenhol azonos minőségben szolgáltató államot biztosítson az állampolgároknak.”

Soha többé nem fordulhat elő olyan szerinte, hogy egy kérdésben ne hallgassa meg az állam az embereket, és a kormányfő a Karmelitában egyedül döntsön.

Megszüntetnék a kurzuskultúrát, bevezetnék az európai minimálbért

A DK politikai programjának egyes szakterületeit decemberig az ország különböző pontjain fogják bemutatni, de Dobrev pár területre kitért röviden a beszédében.

Arról beszélt például, hogy az elmúlt 13 évben tudatosan leépítették az állami egészségügyet, hogy nagyobb legyen a kereslet a NER-közeli milliárdosok kezébe került magánegészségügy iránt.

„Akinek van pénze, az meg tud gyógyulni. Akinek meg nincs pénze, az olyan betegségekbe is belehalhat, ami gyógyítható lenne”

– fogalmazott. Azt szeretné többek közt, hogy „a kormányon lévő igaz hazafiaknak fájjon jobban az, hogy Magyarország vezeti a rákhalálozási statisztikákat”. A DK szerint át kell alakítani az egészségügy finanszírozását, és az ország minden pontján jó minőségű egészségügyi szolgáltatást kell biztosítani.

A felzárkózáshoz az európai átlagnál több pénzt kellene költeni a következő években az oktatásra is Dobrev szerint, olyan szinten összeomlott a magyar oktatás. Az iskolák felújítása, a pedagógusbérek emelése mellett azonban arra a kihívásra is választ kell találni, hogy a mai gyerekek hogyan tudnak majd helytállni 20-30 év múlva, a mesterséges intelligenciával teljesen átalakuló világban.

„A mindenki számára elérhető, ingyenes és magas színvonalú oktatást alkotmányos joggá fogjuk emelni, a magyar államnak alkotmányos kötelezettsége, hogy minden magyar gyereknek azonos színvonalú, magas színvonalú, ingyenes oktatást biztosítson” – jelentette ki a DK-s árnyékkormány vezetője.

Meg kell szüntetni a hatalmat szolgáló kurzuskultúrát és kurzusművészetet is Dobrev szerint, az állam feladata, hogy biztosítsa a szabad, önálló kulturális életet.

Arról is beszélt, hogy a kultúra nem lehet csak az elit kiváltsága. El kell érni, hogy Békéscsabán, Szolnokon és Nagykanizsán is ugyanúgy lehessen színvonalas színházi előadást nézni, mint Budapesten.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Perverz és abszurd adórendszer” alakult ki Dobrev szerint az elmúlt 13 évben: a közterhek jelentős részét az emberek állják, a legkevesebb adót pedig a milliárdosok, a tőke fizeti be az államnak. Orbán adóparadicsomot csinált szerinte az országból, arra alapozva, hogy a multik segítik hatalomban tartani. A DK politikusa azt ígérte, kormányra kerülve ők ennek gyökeresen az ellenkezőjét tennék: véget vetnének a tőke kiszolgálásának.

Arról is beszélt, hogy kormányon bevezetnék az európai minimálbért, támogatnák a szakszervezeteket, és érdemi bértárgyalások lennének az országban a munkáltatói és munkavállalói érdekképviselet között. „Egy szociáldemokrata kormány mindig a dolgozók oldalán áll” – mondta Dobrev, hozzátéve: csak olyan vállalatok magyarországi beruházásait támogatnák, amelyek tisztességes béreket fizetnek. A bér ugyanis nem szólhat szerinte csak a túlélésről, a tisztességes jövedelem annak záloga, hogy a munkavállaló nem leszel alávetett és kiszolgáltatott a tőkével szemben.

A nyugdíjakra sem könyöradományként tekintenek, amit a kormány és Orbán kénye-kedve szerint osztogat. „A nyugdíjas nem kolonc, nem feleslegessé vált ember, a nyugdíjas példakép” – fogalmazott Dobrev, aki szerint a nyugdíjasok hangulata mutatja meg, miért érdemes dolgozni ebben az országban. Azt ígérte, kormányra kerülve alkotmányos joggá tennék a nyugdíjat, és bevezetnék a vegyes indexálást.

Ma a milliárdosok egymás mellett sustorogva hozzák a törvényeket a DK EP-képviselője szerint. Kormányra kerülve az első pillanatban megszüntetnék a milliárdosok privilegizált döntéshozatali rendszerét. Átláthatóvá kell tenni Dobrev szerint a döntési folyamatokat, és szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hozni, hogy soha többé ne csapolhassák meg politikusok és családtagjaik a közös pénzeket.

„Sokkal szigorúbb szabályokra van szükség azokra is, akik már belenyúltak a közös pénzekbe. Olyan példamutatásra, amely generációkra elveszi a kedvét azoknak, akik éppen kormányoznak, hogy megfosszák a magyarokat a jövőjüktől.”

A klímaválságot az egyik legfontosabb témának tartja, ám a zöld átállást csak tisztességes és igazságos módon tudja elképzelni. Nincs zöldpolitika szerinte szociálpolitika nélkül. Azt is mondta Dobrev, hogy Magyarországot visszavinnék Európa centrumába, szerintük ugyanis az Európai Egyesült Államok közepén van a helyünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!