Pankotai Lili: A kormánynak térden kellene hálálkodnia nekik – szolidaritási eseményt tartottak Iványi Gáborért és munkatársaiért

2023. október 1. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Szolidaritási eseményt szervezett vasárnapra a NoÁr Iványi Gábor és munkatársai mellett. Az eseményen, amit a Megbékélés Háza templom kertjében tartottak, részt vett többek közt Falusi Mariann, Kerekes József, Upor László és Pankotai Lili is.

Az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) számos szegény, hajléktalan és elesett embert támogató intézményt tart fenn, azonban a NAV inkasszója miatt most már nem tudnak fizetést adni a dolgozóiknak. A szolidaritási akcióval a noÁr, illetve az eseményen résztvevők a MET jelenlegi helyzetén szerettek volna segíteni.

Az eseményen fellépett még Bródy János énekes, zeneszerző is. Pankotai Lili, a diáktüntetések egyik állandó szereplője arról beszélt, hogy egy keresztény kormány által vezetett országban 2022-ben tízezer ember ellen indítottak lakáskiürítési eljárást, emellett pedig másfél millión élnek mélyszegénységben.

„Iványi Gábor és munkatársai ezeket a lyukakat tömködték a kormány helyett. Ahelyett, hogy ezért térden kúszva hálálkoznának, ahelyett Iványi Gábor is megkapja a magáét, mint én is, más is”

– mondta. Kerekes József színművész József Attila Kész a leltár című versét szavalta el. Falusi Mariann Leonard Cohen Hallelujah című dalát énekelte el, majd azt mondta, hogy jó látni, hogy sokan összegyűltek egy ilyen cél mellett. Nagy Ervin színész is énekelt, elmondta: ez volt az első dal, amit a Színművészeti Főiskolán megtanult, most az Irgalmazz, Istenemet egy közösségért énekeli el. Erdős Virág költő arról beszélt, hogy arra kérték, hogy egyik régi, pesszimista hangulatú versét szavalja el, de most a helyzet annál sokkal rosszabb, mint azt valaha gondolták.

Upor László dramaturg, a Freeszfe vezetője arról beszélt, hogy ateistaként áll ki Iványi Gábor és közössége mellett. Upor szerint a mostani rendszer a kiváltságosokat szolgálja, az elesetteket pedig megtagadja. Iványi Gábor mindenkinek megköszönte, aki részt vett a szolidaritási eseményen. „Ti mind a nagy családom vagytok” – mondta, hozzátette: szerencsésnek tartja magát, hogy „ilyen csodálatos emberek közösségéhez” tartozhat.

A MET-et 2011-ben fosztotta meg státuszától az állam az új egyházi törvénnyel. Később pert nyertek a magyar állammal szemben, mivel 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta: a magyar állam alkotmánysértő módon vette el a státuszukat, és a jogállást köteles is visszaállítani. De a kormány azóta sem hajlandó úgynevezett „közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást” kötni velük, ami miatt a MET komoly összegektől esik el, és adósságcsapdába került.

Miután a NAV még a karitatív munka után járó alapnormatívájukat is csökkentette, a nehéz pénzügyi helyzetben lévő egyház, és az egyesület működése is veszélybe került, ami miatt Iványi Gábor nemrég segélykérő kiáltványt fogalmazott meg. Adománygyűjtés indult, hogy a szervezet ki tudja fizetni azt a több ezer dolgozót, akik a MET iskoláiban, tanodáiban, kórházában és hajléktalanszállóján dolgoznak. Az azóta eltelt két hétben egyéni adományozók nagyjából 45 millió forinttal járultak hozzá ehhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!