Telex Neked#133: Szuverenitásvédelem, Budapest–Belgrád-vasútvonal és a hanyatló textilipar

2023. szeptember 29. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

Pusztay András vagyok, a Telex vezérigazgatója. Máshol talán mínuszos hír lesz, vagy még az sem, nálam a hét szenzációja, hogy pár napon belül 3 éves lesz a Telex! Köszönjük, hogy 2020 nyara óta velünk vagytok és hisztek bennünk!

Az elmúlt hét szava minden bizonnyal a szuverenitásvédelem! Nekünk is fontos!

Hétről hétre igyekszünk felhívni olvasóink figyelmét, mekkora szükség van a független sajtóra és arra, hogy megőrizhessük szuverenitásunkat mindenféle politikai befolyással szemben. Most a kormányzat önszántán kívül kicsit felerősíti az üzenetünket, hogy még jobban halljátok ti is. Törvénnyel akarják megakadályozni, hogy a munkánk finanszírozásához nemzetközi forrásokhoz jussunk. A munkánk közszolgálat, amire persze itthon is jut százmilliárdos büdzsé, csak ugye minek!

Valamikor, a szocializmusban, minisztériumunk volt, most lófaszunk van

Lassan több az országban a divattervező, mint aki meg is tudná varrni a megálmodott ruhákat. Vincze Barbara kolléganőm annak járt utána ebben a szívbe markoló riportban, hogy hogyan sorvad el az egykor virágzó textilipar Magyarországon. A cikk végére érve megint megtanulhatjuk, hogy a kormány már jó ideje nem tesz pénzt régi dolgokba. Csak sajátba.
A cikk egyébként egy olyan hosszabb sorozat első része, amelyet az International Press Institute támogatásából készítünk összefogásban három-négy külföldi újságíróval.

Olyan mélyen hajoltunk meg a kínaiak előtt, hogy pofára estünk a végére

Már az indulás előtt elakadni látszik Mészáros Lőrincék újabb szuperprojektje, a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése. Elszálltak az árak, a kínaiak nem tudnak megfelelni az európai előírásoknak, mi meg nem merünk másokat bevonni, akik simán megfelelnek az EU-s kritériumoknak, mert ugye 85 százalékban a kínaiak finanszírozzák a projektet. Megint a Nyugat jár jól a keleties bénázáson, vagy legalábbis Nyugat-Magyarország, mert az építkezésről levonuló munkaerő addig is bevethető a Budapest–Győr-fővonal felújításán. Weiler Vilmos írása.

Egy Rogán-közeli céget évek óta tartanak a csúcson a pont jókor változó jogszabályok

Amikor elolvastam Bolcsó Dániel kollégám oknyomozó cikkének fent idézett címét, úgy gondoltam, ez ma Magyarország tételmondata. Az írás azt járja körül, hogyan alakították úgy az évek során a jogszabályokat az IT biztonsági tanúsítványt kiállító cégek számára, hogy a kiszemelt szereplő előbb csont nélkül beléphessen a piacra, majd kiszoruljanak onnan a versenytársai, végül nagyjából örökre be tudja betonozni magát. Hogy ez egyébként mennyire nyilvánvaló mindenki számára, azt mindjárt a cikk első mondata illusztrálja. A mondat, ami egy, az adott területen dolgozó magas beosztású köztisztviselő száját hagyta el hét éve nagy közönség előtt: „Tegye fel a kezét az, aki szerint a júliustól hatályos kormányhatározat követelményeinek mindössze egyetlen cég felel meg.” Nagyjából mindenki feltette.

A hét egyik legolvasottabb cikke: Orbán Viktor elővett egy adag készpénzt, majd szótlanul besétált egy IX. kerületi házba

A hét képe

Az esztergomi robbantásban megsemmisült ház romjai az eset másnapján. A TEK múlt szerdán vonult ki egy esztergomi címre, hogy egy körözés alatt álló férfit őrizetbe vegyenek, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a férfi nem volt együttműködő és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre. Ekkor a férfi magára robbantotta a házat. A robbanásban TEK egyik munkatársa életét vesztette, és további nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg. Az elkövető a szomszédok szerint mindenkit az összeesküvés-elméleteivel traktált, ezért hamar elfordultak tőle, és mint később kiderült egy 38 méter hosszú alagutat épített magának a házától kiindulva, és engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt, a robbantás előtt pedig gázmaszkban járkált otthonában.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex


Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A hét videója: Fideszes képviselő a Parlamentben: Ezt tudják sorolni, a hülyeséget


Heti túraajánló: Pityókatokány-hajtással az Öcsém-tetőre

Ezerhétszáz méter magasan egy teljesen más világ tárul elénk a Nagyhagymás-hegységben. Miközben jeges széllökések közepette próbálunk a túraútvonalon maradni, olyan látvány fogad minket a csúcs közelében, mintha egy másik bolygóra érkeztünk volna. Csak néhány, hóval befödött, jéggé dermedt fa és bokor az élővilág, amiket a szél kedvére alakította át hószobrokká.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!