Biztonságos abortuszt követelnek a Budapestet kiplakátoló nők

2023. szeptember 28. – 06:44

Biztonságos abortuszt követelnek a Budapestet kiplakátoló nők
A Patent Egyesület aktivistáinak plakátja – Fotó: Halász Júlia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A plakátok valószínűleg azért is tudnak erős hatást kiváltani, mert feminista tartalommal töltik meg az egyébként férfiak által létrehozott és dominált köztereket” – mondta a Telexnek a Patent Egyesületet képviselő Petrás Boglárka.

A biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapjára időzítve, csütörtökre virradóra tett ki figyelemfelhívó szövegeket Budapest több pontján a Patent.

Petrás szerint kevés olyan téma van ma Magyarországon, amiben olyan egységes a társadalom álláspontja, mint az abortuszhoz való hozzáférés jogában. Felmérések szerint a magyarok legalább 70 százaléka egyetért azzal, hogy egy nő sem kényszeríthető a nem kívánt terhesség kihordására. Az aktivisták szerint ha a kormány annyira ellenzi az abortuszt, tegye ingyenessé a fogamzásgátlást és kötelezővé a szexuális nevelést.

Fotó: Patent Egyesület
Fotó: Patent Egyesület

Tavaly szeptemberben egyik napról a másikra, bármiféle szakmai, társadalmi egyeztetés nélkül változtatott a kormány az abortusz szabályozásán. A szívhangrendeletként ismert módosítás óta eltelt egy évben azonban nem csökkent az abortuszok száma Magyarországon.

„Ha megvizsgáljuk, hogy a KSH szerint 2022-ben 21 779 abortusz volt Magyarországon, és ehhez hozzáadjuk még azt az évi legalább 700 nőt, aki külföldre megy, valamint azokat a nőket, akik az internetről rendelnek abortusztablettát, rájövünk, hogy kormány intézkedéseinek hatására nem csökken az abortuszok száma. Inkább csak nő azoknak a magyar nőknek a száma, akik alternatív opciót választanak, hogy elkerüljék a megalázó magyar rendszert” – fejtette ki a részleteket Les Kriszti, a Patent aktivistája.

A Patent Egyesület aktivistái plakátolnak a Városligetben – Fotó: Halász Júlia / Telex
A Patent Egyesület aktivistái plakátolnak a Városligetben – Fotó: Halász Júlia / Telex

A nőjogi szervezet szerint az lenne ideális, ha a nők ingyenesen, lelki tortúra és manipuláció nélkül hozzáférhetnének az abortuszhoz. „A magyar nők teljes cserben hagyása volt, amikor 2012-ben megvonták az abortusztabletta forgalombahozatali engedélyét” – mondta Les, akit Petrás úgy egészített ki: „Ma a legtöbb nőnek fizetnie kell a terhességmegszakításért – 2023-ban 45 312 forint a térítési díj –, két kötelező konzultáción kell részt venniük, ahol megpróbálják rábeszélni őket a terhesség kihordására, és tavaly óta kötelező megismertetni a nőkkel a magzati életfunkciókra utaló jeleket, ami a gyakorlatban a szívhanghallgatást jelenti. Ezeket a nehezítő tényezőket nevezzük lopakodó szigornak, ami a gyakorlatban azt eredményezi, hogy sok nő kénytelen külföldre utazni, vagy az internetről rendelnek abortusztablettát, mert például nem kap időben időpontot a konzultációkra.”

Habár az abortusztabletta illegális itthon, és orvosi felügyelet nélkül komoly veszélyei is lehetnek, Les szerint a gyakorlatban mégis sokan ezt érzik a biztonságosabb útnak. „Ezek a szolgáltatások olcsón elérhetők, postán küldik el a nőknek a tablettát, részletes információt csatolva hozzá, így a nők saját otthonukban, a számukra megbízható ember bevonásával végezhetik el a terhességmegszakítást” – magyarázta Les. „Jó, hogy léteznek ezek a szolgáltatások, ugyanakkor méltatlan, hogy magyar nők ilyen megoldásokra kényszerülnek, mert a saját politikusaik elvették tőlük a választás lehetőségét.”

A Patent szerint az abortuszok száma nem csökkent, a terhességmegszakítást választó nők kiszolgáltatottsága viszont jelentősen nőtt az utóbbi egy évben. Több nőtől hallottak olyan pozitív példát, amikor az orvos nem ragaszkodott a szívhang meghallgatásához, vagy csak néhány másodpercre kapcsolta be a hangot, a monitort pedig elfordította. A szervezethez eljutottak azonban negatív esetek is: „Tudunk olyan magánkórházról Budapesten, ahol tavaly már napokkal a rendelet hatálybalépése előtt elkezdték meghallgattatni a nőkkel a szívhangot, biztos, ami biztos – osztotta meg Les. – Ez a helyzet remekül mutatja, hogy milyen iszonyatosan nőtt a nők kiszolgáltatottsága az orvosok irányába is, és tulajdonképpen a szerencsén múlik, hogy milyen bánásmódot kapnak. Ennek nem lenne szabad megtörténnie. Az államnak tudnia kéne olyan törvényi kereteket alkotni, ami biztosítja, hogy minden nő tiszteletteljes, stigmamentes ellátást kapjon.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!