Négyből három magyar támogatja, hogy legális maradjon az abortusz

2023. augusztus 22. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ipsos 29 országban tartott közvélemény-kutatást arról, hogy a helyiek mit gondolnak az abortuszról, és a válaszadók 56 százaléka azt mondta, hogy az összes, de minimum a legtöbb esetben legálisnak kell lennie. Az emberek több mint negyede (27 százalék) szerint minden esetben így kéne lennie, de 11 százalék semmilyen körülmények között nem engedélyezné az abortuszt.

A legtámogatóbb Svédország 87 százalékkal, amit Franciaország (82 százalék) és Hollandia (76 százalék) követ. Magyarország a hatodik legtámogatóbb, 72 százalékkal. A magyar megkérdezettek 13 százaléka mondta azt, hogy minden esetben ellenzik a beavatkozást. Itthon egyébként a szabályozás szigorítása után még nőtt is egy kicsit az abortuszok száma, de hosszú távon lassan csökken.

Az abortusz elfogadottsága országonként – Ábra: Ipsos
Az abortusz elfogadottsága országonként – Ábra: Ipsos

Globálisan az 1945-1965 között született nők és férfiak, valamint az 1990-es évek második felében született nők a legliberálisabbak a kérdésben (63, 61, 61 százalék). A legkevésbé a fiatal, '90-es évek második felében született férfiak támogatják, 47 százalékuk.

A globális átlag 78 százaléka szerint legyen legális abban az esetben, ha veszélyben a nő élete, és 72 százalék legalizálná abban az esetben, ha a terhesség szexuális erőszak következménye. Ha a gyermek valószínűleg súlyos egészségügyi problémákkal születne, akkor 65 százalék szerint van rendben az abortusz, ha pedig minden rendben, de az első hat hétben kell megejteni, akkor 60 százalék szerint.

Ezek után már nagyobbat esett a támogatottság: a 14. hétig 42 százalék, a 20. hétig pedig 25 százalék támogatja. Abban az esetben, ha az abortusz illegális, globálisan 33 százalék szerint kéne megbüntetni a nőt (47 százalék szerint nem), és 45 százalék büntetné meg azt, aki elvégezte a beavatkozást. Sőt, 43 százalék azt is megbüntetné, aki megszervezte az abortuszt.

A közvélemény-kutatás részletes eredményeit itt megtalálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!