A rendőrség azt ígéri, határozottan fellépnek a szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a soproni neonáci gyűlésen

2023. szeptember 27. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben reagált a rendőrség arra a hírre, hogy október 6. és 8. között hálózatépítő kongresszust tartanak Európa neonáci szervezetei Sopronban.

A rendőrség azt írta, a rendezvény egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan „radikális szimpatizánsok érkeznek Európa országaiból, így okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése”. Kiemelték, hogy Magyarország zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöznek.

„A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni, amennyiben szükséges”

– írták, hozzátéve, hogy a szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében megteszik a szükséges intézkedéseket, együttműködnek a társszervekkel és a soproni önkormányzattal is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az osztrák sajtó már májusban megszellőztette, hogy Sopronban szervezik meg Európa újfasisztái az 1. Gerd Honsik Európa Kongresszusukat, a hír azonban csak most vágta ki a biztosítékot a városban. A neonáci rendezvény miatt szinte egy emberként hördültek fel a soproniak, a nem várt esemény pedig egy oldalra állította a város fideszes vezetését és a helyi ellenzékieket.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere közleményben határolódott el a gyűléstől, és leszögezte, hogy a kongresszus szervezői semmilyen engedélyt nem kértek és nem is kaptak a városvezetéstől a rendezvényükhöz. Valószínűleg egy magánterületen találkoznak majd Európa újfasisztái, így a hatóságoknak is nehezebb dolguk lesz, ha jogszerűen akarnak fellépni ellenük.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!