Elkeseríti a világhírű történészt, hogy a gyerekeknek írt könyveit befóliázták Magyarországon

2023. szeptember 26. – 22:26

Másolás

Vágólapra másolva

Yuval Noah Hararit elkeseríti, hogy a gyermekvédelminek nevezett magyar LMBTQ-ellenes törvény miatt a gyerekeknek írt történelemkönyveit csak befóliázva lehet árulni a magyarországi könyvesboltokban. „Nagyon elkeseredtem, mert ez a rendelkezés még nehezebbé teszi azt, hogy a gyerekek hozzáférjenek ezekhez a könyvekhez” – nyilatkozta a világhírű izraeli történész-filozófus az RTL-nek.

„Azért írtam ezeket a könyveket, hogy megpróbáljak segíteni a gyerekeknek, hogy jobban megértsék magukat, hogy jobban megértsék a világunkat. Én történelemkönyveket írok, hiszen úgy gondolom, a történelem közvetlenül kapcsolódik a mindennapjainkhoz. A történelem segít megérteni, kik vagyunk” – mondta Harari, akinek a művei a hírek szerint Orbán Viktorra is nagy hatással voltak.

Harari két történelemkönyvet is írt tinédzsereknek: az „Így hódítottuk meg a Földet” című könyv az emberiség diadalmentetét mutatja be a gyerekek nyelvén, a folytatása pedig a „Miért nem igazságos a világ?” címmel jelent meg. Mindkét könyv 9-10 éves kortól ajánlott, több száz oldalas alkotások, amelyekben mindössze néhány mondat szól arról – meglehetősen szolid stílusban –, hogy léteznek olyan emberek, akik nem heteroszexuálisak, és vannak olyan családtípusok, amelyek eltérnek a hagyományostól. Harari mindezekről történelmi kontextusban, történelmi tényként írt.

„Azért fontos téma ez, mert tudni akarnak róla. A legtöbb gyerek foglalkozik a nemi szerepekkel, hogy így fogalmazzak. Szerelmesek, érzések keringenek bennük, hogy például mit éreznek saját testük iránt. Ez sokkal fontosabb nekik , mint a matematika, a fizika, a történelem vagy bármi más.”

„És mi, felnőttek vagyunk felelősek azért, hogy segítsünk nekik megérteni ezt a tudomány segítségével: azt, hogy mit jelent a gender, mi az a társadalmi nem. És itt nem a szexről van szó, az én könyvemben például nincs szexjelenet. Kapcsolatokról van benne szó, a szerelemről, olyan módon, ami a gyerekeknek megfelelő” – mondta a történész-filozófus, hozzátéve, hogy a Biblia nincs betiltva, és nem kell befóliázni a könyvesboltokban, pedig sokkal nehezebben emészthető történeteket tartalmaz, például vérfertőzésről és erőszakról is szó van benne.

A könyvek fóliázásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!