A fideszesek kivonultak a szavazásról, de a szegedi önkormányzat így is 10 millióval támogatja Iványi Gábor iskoláját

2023. szeptember 22. – 14:16

A fideszesek kivonultak a szavazásról, de a szegedi önkormányzat így is 10 millióval támogatja Iványi Gábor iskoláját
A szegedi városháza – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szeged önkormányzata a város költségvetéséből rendkívüli segély címén nyújt 10 millió forint támogatást a Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumnak. Az önkormányzat szeptember 22-i közgyűlésén vitatták meg a képviselői javaslatot, amelyről már írtunk. A Fidesz- és KDNP-frakciók tagjai közül többen is kifejtették, hogy nem tartják megalapozottnak a javaslatot, mert szerintük nem gazdálkodik megfelelően az iskola, illetve a fenntartója, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítványa, az Oltalom Karitatív Egyesület.

A szegedi jobboldal szerint nem a kormány hibája, hogy az iskola nehéz helyzetbe került, mert úgy tudják, Iványi egyháza és az intézményei is minden állami támogatást megkaptak, ami jár nekik.

Botka László polgármester szerint viszont

az Orbán-kormány bosszúja miatt van nehéz gazdasági helyzetben Iványi egyháza és annak intézményei.

Mint elhangzott, az nyilvánvaló, hogy a 10 millió forint nem oldhat meg minden gondot, de érezteti a Wesley tanáraival: a város önkormányzata mellettük áll, és bár nem fenntartója az iskolának, nincsenek pénzügyi kötelezettségei az intézménnyel szemben, elismeri és fontosnak tartja a munkájukat.

A döntés előtt Tóth Károly, a Wesley támogatására a javaslatot benyújtott MSZP-s képviselő név szerinti szavazást kért az ügyben. Erre a Fidesz- és a KDNP-frakció tagjai is kivonultak az ülésről, majd a Botka László polgármester mellett álló többség megszavazta a javaslatot.

Ahogy arról már írtunk, több tanár is felmondott az iskolában, mert a bérek késve és nem is a teljes összegben érkeztek meg a számlájukra a nyár óta. A többségükben szociálisan rászoruló szülők ezért a saját pénzükből kisebb összegű támogatásokat akartak adni az iskolának, aggódnak az intézmény helyzete miatt, mert a diákok nagy része sajátos nevelési igényű, és Szegeden a Wesley-ben jutnak olyan személyre szabott fejlesztési programokhoz, amit más iskolákban nem tudnak biztosítani a számukra.

Az önkormányzat intézményeinek is több pénz kell

Egy másik közgyűlési határozat szerint

a Szegedi Nemzeti Színház kötelező feladatok és dologi kiadások fedezetére újabb 120 millió forintos plusztámogatást kap a várostól.

A színház azért került nehéz pénzügyi helyzetbe, mert az állami támogatását nem növelte az idén a kormány. Bár januárban államtitkári szinten és írásban még egymilliárdot ígértek, márciusra ez 683 millióra csökkent, ami megegyezik az előző három évben nyújtott összeggel. Közben a színház költségei nagymértékben növekedtek, és az infláció visszavágta a támogatások értékét.

A város önkormányzata először a nyáron döntött arról, hogy a szegedi színháznak a korábban előirányzott 1 milliárd forintnál 266 millióval többet nyújt, hogy az állami támogatást kipótolják. A színház gondjait jellemzi, hogy elmúlt hónapokban az alacsony bérek miatt tíz munkatárs távozott, mert nem tudtak megélni a fizetésükből, erről már beszámoltunk.

A szeptemberi közgyűlésen most a szegedi képviselők az önkormányzat tartalékainak terhére és egyes kiadások átcsoportosításával módosították a városi költségvetést, ezzel több szegedi önkormányzati intézmény többlettámogatásáról is döntöttek. A Bölcsődei és Gyermekjóléti Központ, a város közterületfenntartó cége, a Somogyi könyvtár, a Szegedi Vadaspark, valamint a Szegedi Közlekedési Társaság is kapott póttámogatást. A költségvetés módosításának részleteiről itt lehet olvasni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!