Az esztergomi robbantásban megsérült tűzoltók közül hárman elhagyhatták a kórházat

2023. szeptember 22. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Három, az esztergomi robbantásban megsérült tűzoltó hagyhatta el a kórházat – értesült a Magyar Nemzet. A lap kórházi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a tűzoltók ugyan nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek, de nincs szükségük további kórházi kezelésre. Azt is hozzátették, hogy a szerda esti robbantásban megsérült kommandósok állapota is jelentősen javult.

A teljes fellépülésig azonban hosszú út, a robbanás és az azt követő repeszhatás miatt beton-, tégla- és fatörmelékek zúdultak a rendőrökre. Ez okozott súlyos sérüléseket, döntően csonttöréseket (végtag-, borda-, arccsonttörés és fogtörés), a kommandósok pedig könnyebb égési sérüléseket is szenvedtek.

A következő hónapokban a testi felépülés mellett figyelmet fordítanak arra is, hogy a helyszínre érkező rendőrök, tűzoltók lelkileg is fel tudják dolgozni az ott történteket. Ugyanis az átélt trauma miatt akár poszttraumás stressz szindróma is kialakulhat, aminek a tünetei az alvászavar, szorongás, tartós rossz hangulat, levertség, önvád, düh, tehetetlenség, míg van, aki inkább felfokozott állapotba kerül.

Mint írtuk, szeptember 20-án este egy zavart elméjű, fenyegetőző férfihoz vonultak ki a rendőrök az esztergomi Tallér utcába. A TEK túsztárgyalója is próbálta meggyőzni az egyre agresszívabb férfit, hogy hagyjon fel a szándékával, de nem járt sikerrel. A férfi egy flexszel indult a gázpalack felé, ami miatt bekövetkezhetett a robbanás. A robbanásban az elkövető és a kétgyerekes édesapa Kónya Gábor Lajos, a TEK egyik munkatársa is meghalt, valamint több rendőr és tűzoltó is megsérült. Közülük négyen súlyosan, heten könnyebben. Ez az első eset, hogy művelet közben életét vesztette egy TEK-es.

A szerdán történtekről itt olvashat bővebben, helyszínen készült beszámolónk pedig itt elérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!