34 éves, kétgyerekes édesapa volt Kónya Gábor Lajos, az esztergomi robbantás áldozata

2023. szeptember 21. – 20:19

Másolás

Vágólapra másolva

Kónya Gábor Lajos 34 éves kétgyermekes édesapa halt meg szerdán este az esztergomi robbantásban – írja az RTL. Kónya hét éve szolgált a TEK-nél, ő állt a legközelebb a robbanáshoz, a holttestét pedig csak hajnalra sikerült kiemelni a romok közül. Ő volt a TEK munkatársai közül az első, aki munkavégzés közben halt meg.

Szerda kora délután a Terrorelhárítási Központ körbezárt egy Esztergom külterületén lévő házat, és arra kérték a benne tartózkodó férfit, hogy jöjjön ki hozzájuk, és működjön együtt velük. Ő erre nem volt hajlandó, fenyegette a rendőröket, és ezért az elfogása mellett döntöttek.

A rajtaütés közben páncélozott jármű fedezékében nyitották meg a kaput, és felsorakoztak a fő bejárati ajtóhoz. Innentől minden másodpercek alatt történt. Elkezdték az ajtó megnyitását, de egyetlen kommandós sem tudott belépni az épületbe, mert amikor az ajtó erőszakos megnyitása megtörtént, akkor az egyik TEK-es látta, hogy a férfi egy flexszel vélhetően egy gázpalack felé indult, ami miatt megtörténhetett a robbanás.

A TEK-esek 8-10 métert repülve egy kisebb tóba estek. A detonáció néhány tűzoltót is arrébb hajított. Azonnal kimentették a tóba esett kollégákat, a mentőszolgálat munkatársaival megkezdték a sérültek stabilizálását. A szakemberek megállapították, hogy egy TEK-es meghalt. Az esetben egy TEK-es súlyosan sérült meg, tízen könnyen. Három tűzoltó is megsérült, őket azóta hazaengedték.

Kónya Gábor Lajost később Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította, és utólag, soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!