Az esztergomi robbantó flexszel indult egy gázpalack felé, a TEK-esek 8-10 métert repülve egy kisebb tóba estek

2023. szeptember 21. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Terrorelhárítási Központ (TEK) székhelyén tartottak sajtótájékoztatót a szerda esti esztergomi robbantás ügyében, amiben a TEK egyik munkatársa és az elkövető meghalt, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben. Ez az első eset, hogy művelet közben életét vesztette egy TEK-es.

A sajtótájékoztatón Hajdu János, a TEK főigazgatója arról beszélt, hogy az elkövetőt korábban más miatt többször behívta a rendőrség, de nem jelent meg egyszer sem. Ebben a korábbi ügyben nem hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják. A környéken lakók kifejezetten agresszív, veszélyes embernek ismerték, ezért döntöttek úgy, hogy a TEK hajtja végre az elfogást.

Szerdán kora délután zárta körbe a TEK az ingatlant. A műveleti egységgel a férfi a ház teraszáról kommunikált. A négy és fél órás túsztárgyalás során a férfi végig agresszív volt, de volt néhány pont, amikor úgy tűnt, megadja magát. (Hajdu többször a túsztárgyalás szót használta, de jelen ismereteink szerint nem volt az épületben túsz.)

A férfi végül nem adta meg magát, ezért az elfogása mellett döntöttek. A TEK a sötétség beállta előtt szerette volna végrehajtani a műveletet, ezért elkezdték a behatolást.

Páncélozott jármű fedezékében nyitották meg a kaput, és felsorakoztak a fő bejárati ajtóhoz. Innentől minden másodpercek alatt történt. Elkezdték az ajtó megnyitását, de egyetlen kommandós sem tudott belépni az épületbe, mert amikor az ajtó erőszakos megnyitása megtörtén, akkor az egyik TEK-es látta, hogy a férfi egy flexszel vélhetően egy gázpalack felé indult, ami miatt megtörténhetett a robbanás.

A TEK-esek 8-10 métert repülve egy kisebb tóba estek. A detonáció néhány tűzoltót is arrébb hajított. Azonnal kimentették a tóba esett kollégákat, a mentőszolgálat munkatársaival megkezdték a sérültek stabilizálását. A szakemberek megállapították, hogy egy TEK-es meghalt. A sérülteket a Honvédkórházba szállították, de a legrosszabb állapotban lévő kollégát Esztergomban ápolják, ő „nincs életveszélyben” – mondta Hajdu.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója sajtótájékoztatót tart az előző napon Esztergomban végrehajtott műveletről a TEK Zách utcai központjában 2023. szeptember 21-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója sajtótájékoztatót tart az előző napon Esztergomban végrehajtott műveletről a TEK Zách utcai központjában 2023. szeptember 21-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Többen súlyos sérüléseket szenvedtek, csontjaik törtek, fogaik estek ki. Hajdu szerint egyértelműen szándékos robbantás történt, ami élet kioltására irányult, de ez jelenleg még csak erős feltételezés, végső következtetést majd a vizsgálatok után lehet levonni. „A művelet egyértelműen jogszerű volt a helyszíni szakértők szerint is” – mondta Hajdu, a TEK szakszerűen hajtotta végre a műveletet, „ha holnap végeznénk el, ugyanígy csinálnánk.”

A robbantó előéletének ismeretében erősen feltételezhető volt, hogy akár hivatalos személy ellen is agresszíven fog fellépni. A romok eltakarítása a helyszínen jelenleg is folyik.

Hajdu újságírói kérdésre közölte: a férfi nem fenyegetőzött robbantással, de azt mondta, nem adja meg magát, ha el akarják vinni, akkor be kell menni érte.

Ahogy arról már tegnap este beszámoltunk, Esztergomban „a protokollnak megfelelően a TEK felszámoló egységével érkező túsztárgyaló próbálta meggyőzni az egyre agresszívabb férfit, hogy hagyjon fel a szándékával”. A helyszínelés jelenleg is zajlik, helyszíni beszámolónkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!