Megközelítettük a robbantás helyszínét, csak romokat találtunk

2023. szeptember 21. – 08:09

Megközelítettük a robbantás helyszínét, csak romokat találtunk
A robbanásban megsemmisült ház romjai – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Még csütörtök reggel is ott állt a katasztrófavédelem, tűzoltó és rendőrségi mikrobusz az esztergomi Tallér utcában, ahol rendőrségi intézkedés közben egy körözés alatt álló férfi felrobbantott egy gázpalackot. A robbanásban a TEK egyik munkatársa és az elkövető meghalt, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben. Az utcát a forgalom és a kíváncsi tekintetek elől lezárták – jelentették a Telex helyszínen tartózkodó riporterei.

Kordon a földön, de nem engednek senkit a helyszín közelébe – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Kordon a földön, de nem engednek senkit a helyszín közelébe – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Kordon a földön, de nem engednek senkit a helyszín közelébe – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Kordon a földön, de nem engednek senkit a helyszín közelébe – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A földutakkal körbevett környéken kevesen laknak, kevés a ház arrafelé, és ha akad is, többnyire hétvégi házak ezek. Kollégáink eljutottak a robbanás közelébe, ahol a helyszínen egy összedőlt fatákolmányt találtak. Ez a romjai alapján 60-70 négyzetméter alapterületű lehetett, ám az utcában lakó egyik férfi szerint az elkövető, J.L. nem ebben élt, hanem egy szuterén helyiségben.

„Szorgalmas volt, dolgozott a telkén, de mindenkit az összeesküvés-elméleteivel traktált, ezért hamar elfordultak tőle. Azt mondta, hogy nem akar a rendszer része lenni” – mondta egy utcában élő férfi, aki úgy tudja, hogy J.L. alkalmi munkákból próbálta fenntartani magát, ám rendre jóval magasabb árat mondott egy-egy munkára, mint mások.

Otthonában egy évre elegendő élelmiszert halmozott fel, mert a világvégére, háborúra és egyéb tragédiákra készült. Lakhelyén egyedül élt. Utcabeli ismerőse úgy tudja, hogy a férfinak egy telefonszolgáltatóval volt korábban konfliktusa, egy éve pedig végzést kapott róla, hogy lefoglalják az autóját, de azt még nem vitték el, viszont határozottan állította, hogy biztosan nem fogja azt odaadni.

Beszéltünk egy másik, a szomszédos utcában élő férfival is, aki 2006–2007 óta lakik ott, és bizonyos rendszerességgel látta a negyven-ötven év körüli elkövetőt. A Telexnek telefonon nyilatkozó szomszéd fura figuraként emlékezett vissza J.L.-re, azt mondta, „ugribugri, zavart volt”. Ennek ellenére néhányszor beszéltek egymással, egy alkalommal pedig szó esett közöttük arról, hogy nem tudna-e neki a szomszéd munkát adni, mivel asztalosmunkákkal foglalkozik. Az ügyletből végül semmi sem lett, mert a zavartként leírt elkövető azt mondta: ő napi százezer forint alatt fel sem kel az ágyból.

Rendőrök szerda éjjel a helyszínen – Fotó: Huszti István / Telex
Rendőrök szerda éjjel a helyszínen – Fotó: Huszti István / Telex

Szerdán éjjel a Központi Nyomozó Főügyészség egy közleményben foglalta össze, hogy mit lehet tudni a szerda esti esztergomi robbantásról, amelyben egy rendőr és maga a robbantó is életét vesztette. Ebből derült ki, hogy a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki egy esztergomi címre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő, és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre.

A férfi az elsődleges adatok alapján ekkor szándékosan gázrobbanást idézett elő. A robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. Az elkövető szintén meghalt a robbanásban.

Ugyan a közlemény nem részletezi, miért körözték a férfit, a Telex úgy tudja: a férfival szemben becsületsértés miatt adott ki elfogatóparancsot a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei rendőrség, a körözést augusztus végén rendelték el. A körözésre a Központi Nyomozó Főügyészségtől azt a választ kaptunk, hogy nem adnak újabb információt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei rendőrségtől pedig azt, hogy forduljunk a Központi Nyomozó Főügyészséghez, ugyanakkor időközben a Police.hu felületéről J.L. fotója és adatai eltűntek csütörtökön negyed 12-re.

A Telex szerda esti beszámolóját a történtekről itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!