Bírósági ítélet mondja ki: tisztességtelen a szerződéskötés után feltétel nélkül megemelni az autók árát

2023. szeptember 20. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen is kimondta a bíróság, hogy tisztességtelen a szerződéskötés után megemelni az új autók árát – derült ki a Pest Vármegyei Főügyészség sajtóközleményéből.

A Telexen idén tavasszal több cikkben is bemutattuk olvasóink történetét, akik megrendeltek egy új autót, aláírták a szerződést a márkakereskedéssel, majd a kereskedő sok hónapnyi várakozás után, mindenféle okokra hivatkozva megemelt áron, olykor alacsonyabb felszereltséggel adta volna csak át. Az ügyészség nyolc meg nem nevezett autókereskedő céggel szemben indított közérdekű pert, és az egyik ilyen ügyben hozott most jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla.

A bíróság megállapította, hogy tisztességtelen gyakorlat a szerződéskötés után egyoldalúan megemelni a vételárat, mivel az árváltozást nemcsak egyértelműen beazonosítható körülmények esetére, hanem egyéb, a gépjármű bekerülési költségét érintő köztehernövekedés esetére is megengedik. Ez az ítélet szerint olyan széles áremelési lehetőséget biztosít az autókereskedőnek, amelyet „a fogyasztó előzetesen felmérni nem tud, az számára nem átlátható, előre nem tudhatja, hogy milyen feltételek esetén és milyen mértékben kerülhet sor további terhek rá történő áthárítására”. A bíróság az általa vizsgált konkrét ügyben azért is tisztességtelennek tekintette a szerződési kikötéseket, mert a fogyasztó nem mondhatta fel a szerződést áremelés esetén.

Az ítélet hatálya az ügyészség közleménye szerint kihat minden olyan egyedi szerződésre, amelyben a tisztességtelen kikötés megtalálható.

Azt írják, ügyészség új autókat értékesítő kereskedőkkel szemben eddig több pert is indított, melyek még folyamatban vannak.

A témában több cikket is írtunk az elmúlt hónapokban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!