Kívül-belül körbejártuk a Blaha Lujza tér elátkozott közvécéjét

2023. szeptember 15. – 16:27

Kívül-belül körbejártuk a Blaha Lujza tér elátkozott közvécéjét
A Blaha Lujza téri automata vécé szeptember 7-i állapota – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy folytatódott a Blaha Lujza téri automata vécé története, ahogy kezdődött: zűrösen. A pénzbedobót és az ajtót naponta rongálják, a berendezést naponta javítani kell az üzemeltető FCSM-nek. A javíttatás eddig kétmillió forintba került, a bevétel viszont csak 960 ezer forint volt.

A villamosról leszállva hiába nézegetek, nem látom a hírhedt vécét sehol, pedig elvileg a forgalmas megállók közelében kellene lennie. Találomra elsétálok a tér Duna felé eső végébe a Márkus Emília utcáig, ahol az út túloldalán, szerényen egy épület mellé húzódva meglátom a fémes színű konténerdobozt.

Már messzebbről elég gyászos hangulatot áraszt, közelebb érve pedig a következőket látom: a bejárat előtt papírdarabok és zacskók hevernek szétszórva, egy kinyúlt fekete alsónadrág társaságában. A vécé ajtaja félig nyitva, valami vezeték lóg a plafonról. Bár bentről nem túl bizalomgerjesztő szagok gomolyognak kifelé, lépjünk beljebb.

A helyiség fémfalait összefirkálták, a vécéülőkén ragadós lepedék terjeszkedik, valamint egy lazán rádobott, gyanús állagú, koszos törölköző. A vécékagyló melletti a fal arról tanúskodik, hogy sokan azt hiszik: oda kell vizelni. A mosdó tükre szanaszét törve, alatta egy összegyűrt, kék póló henyél. A falra rögzített használati útmutató mellé filccel valaki a következő jó tanácsot firkálta fel:

„Szarj. Aztán moss kezet. És ne radírozzál!”

Valahogy egyikhez sincs kedvünk. Láthatóan az autópályák kamionos vécéit is jobban kímélik, mint ezt a szerencsétlen nyilvános illemhelyet. Pedig milyen jól el van dugva az emberek elől. Lehet, hogy pont ez a veszte.

Mint a vécét üzemeltető Fővárosi Csatornázási Művektől (FCSM) megtudtuk, a múlt héten olyan súlyos mértékben hibásodott meg a berendezés vendégtéri ajtaja, hogy ki kellett hívni a gyártót a helyreállításhoz. A hétvégén elvégezték a sürgős javítást, de hétfőre az illemhely ismételten használhatatlanná vált: valaki ismét megrongálta. A rongálások miatt az FCSM feljelentést tett. Mint az a rendőrségtől megtudtuk: a VIII. kerületi rendőrkapitányság augusztus 14-én rendelt el nyomozást rongálás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben.

Fotó: Tenczer Gábor / Telex Fotó: Tenczer Gábor / Telex
Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. a Blaha Lujza téri nyilvános automata illemhelyet 2022. december 21-e, a felújított tér átadása óta üzemelteti. „A társaságunk által működtetett automata illemhelyeket minden nap úgynevezett körjáratos formában takarítjuk, ezzel egyidejűleg biztosítjuk a feltöltő anyagokat (WC papír, folyékony szappan), valamint elvégezzük az illemhelyek műszaki ellenőrzését is.”

A csatornázási művek sajtóosztályán érdeklődésünkre elmondták: a személyzet nélkül működtetett automata illemhelyeken naponta tapasztalják, hogy a pénzbedobó egységeket szándékosan eltömítik, az ajtókat erőszakosan kifeszítik és megrongálják. A falakat graffitikkel borítják be, veszélyes hulladékokat hagynak az illemhelyeken, vagy az illemhelyet éjszaka szállásnak használják a látogatók.

A cég a Blaha Lujza téri nyilvános illemhellyel azonos típusú berendezést üzemeltet Budapest másik két pontján, Pünkösdfürdőn, illetve a Dob utcában. Ezeknél sokkal üzembiztosabb a működés, mint a nagyon nagy forgalmat bonyolító Blaha Lujza téri illemhelyen. Ez utóbbinál az FCSM határozott válasza szerint a megnyitás óta minden nap javítani kellett a karbantartóknak a vendégtér ajtaját és az érmevizsgáló berendezést.

A javítások eddig nagyságrendileg nettó 2 millió forintba kerültek. Ez az összeg áll szemben azzal, hogy az illemhely bevétele 2022. december 21-e óta összesen nettó 960 ezer forint volt, ami a karbantartásra és az üzemeltetésre együttesen fordított összeget nem fedezte.

Az állandó rongálások miatt augusztusban már egyáltalában nem volt bevétel a Blaha Lujza téri illemhely üzemeltetéséből.

Az FCSM szerint a három azonos típusú automata vécé üzemeltetési tapasztalatai azt mutatják, hogy az egyébként műszakilag stabilan működtethető berendezések állapotát alapvetően meghatározza a felhasználók gondossága vagy esetleges szándékos károkozása. A három helyszín üzemeltetési tapasztalatainak gyűjtése és kiértékelése folyamatos. Következtetést egyelőre nem vontak le.

Azt ugyanis a fővárosi önkormányzatnak kellene levonnia.

Megkérdeztük a főpolgármesteri hivatalt, mit szándékozik tenni a főváros, hogy ezt az állapotot megszüntesse. Tervezik-e például, hogy ingyenessé teszik a használatot, a rongálás jelentős részét semlegesítendő? Vagy tervezik-e, hogy a közterület-felügyelet jobban odafigyel a közvécére, esetleg terveznek-e valamilyen térfigyelő kamerás felügyeletet? Esetleg megfordult-e a fejükben, hogy feladják a működtetést a Blaha Lujza téren, és bezárják a nyilvános vécét?

Frissítés: A főváros nem tervezi bezárni a vécét

A főváros nem tervezi bezárni a Blaha Lujza téri közvécét, és változtatást sem tervez az üzemeltetésében, áll a főpolgármesteri hivatal cikkünk megjelenése után érkezett válaszában. Mint írják, elkötelezettek a „műtárgy hatékony megvédése, rendeltetésszerű használatának biztosítása iránt”, de a rongálás, garázdaság ügyében a rendőrség intézkedik. A Blaha Lujza teret pedig a józsefvárosi közterület-felügyelet ellenőrzi (fokozottan), június óta eddig dokumentáltan 259 alkalommal járőröztek a válasz szerint.

A Fővárosi Csatornázási Művek jelenleg 67 illemhelyet üzemeltet a főváros teljes területén, ebből a típusok szerinti megosztás alapján 34 kezelőszemélyzettel működik, 33 pedig automata berendezés. Az illemhelyeket az FCSM árképzési szabályzatában rögzített díj megfizetése mellett tudják használni a látogatók, amely jelenleg 250 Ft/fő/alkalom.

Az FCSM által üzemeltetett közvécék a társaság térképen.
Az FCSM által üzemeltetett közvécék a társaság térképen.

>>Az FCSM nagyítható interaktív térképet itt találja

„A társaságunk tapasztalatai szerint a kezelő személyzettel működők a legüzembiztosabb közvécék. Az illemhelykezelők állandó jelenléte folyamatos jó higiéniai állapotot biztosít, a műszaki hibák kizárólag az üzemszerű használatból adódnak, rongálások nem fordulnak elő. Az élő munkára fordított ráfordítások miatt viszont magasabb üzemeltetési költséggel működnek, mint az automata berendezések” – írta a cég.

Budigate história

A szerényen a tér sarkában meghúzódó nyilvános vécé ügye akkor emelkedett ki a felújított Blaha Lujza tér különböző elemei közül, amikor a fővárosi ellenzék, konkrétan Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője kijelentette, hogy – többek között – nem épült nyilvános illemhely a téren. (Ami annyiban igaz, hogy a Tarlós-érában készült tervek eredetileg tartalmaztak egy pavilont a tér közepén, abban lett volna a közvécé, de ezt Karácsonyék takarékosság miatt lehúzták a listáról.) A politikus azonban nem vette észre a tér végében rejtőzködő kis konténert.

A tér decemberi átadásakor Karácsony Gergely egy szelfivel válaszolt Wintermantelnek, amin a még nem átadott, de már felépült illemhely előtt pózol. Az illemhely ingyenességének a kérdése is felmerült, amiről lapunknak a főváros részéről azt nyilatkozták: „Az ingyenesség bevezetéséről sokat gondolkodtunk, széles körben egyeztettünk, de végül elvetettük a lehetőségét.” Kiemelték, hogy még a fizetős vécék is veszteségesek, tehát nem pénzszerzési célból nem hagyják azokat ingyenesnek, hanem azért, mert „ez a jelképes összeg is segít biztosítani, hogy a vécék hosszú távon is jó állapotban maradjanak”.

Mikor rákérdeztünk a fővárosnál, hogy kivel konzultáltak széles körben, kérdésünkre nem tudtak válaszolni. Egyedül A város mindenkié civil szervezetre hivatkoztak, mint a fizetős megoldás támogatói, de kiderült, hogy a civilek pont az ingyenesség mellett kampányoltak. Később elnézést kértek, amiért „hibás sajtóválaszt adtak” az ingyenesség támogatásáról szóló kérdésünkre.

A Blaha Lujza téri vécé aztán idén tavasszal, majd az elmúlt hetekben bukkant elő újra, jellemzően a kormányoldali sajtóban. Az Origo egy kriminovellát megszégyenítő olvasói levél nyomán már szaftos helyszíni riportot írt egy „lengén öltözött, furcsa járású nő” és egy „közel kétméteres, nagydarab, kopasz férfi” főszereplésével.

Mint a cikkből megtudhatjuk, a férfi, miután „még egy nagy slukkot szívott a cigarettájából, aztán azt még égve a hüvelykujjához szorította, majd a mutatóujjaival elpöckölte, egyenesen a járda közepére” „bevetette a testi erejét” a makrancos ajtó ellen, „cibálva, feszegetve” azt. Kiderül még, hogy állandó „a kiabálás, ordibálás” a téren, amit megszálltak a „részeg vagy bedrogozott” hajléktalanok, és úgy általában olyan infernális a helyzet, hogy csoda, ha valaki még belép a területre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!