Elnézést kért a Főváros, amiért „hibás sajtóválaszt” küldtek a Telexnek a blahai közvécé ingyenességéről

2023. január 27. – 17:17

Másolás

Vágólapra másolva

„Nyilvánosan elnézést kérünk az A Város Mindenkié (AVM) csoporttól azért, mert egy hibás sajtóválaszt adtunk ki még nyáron a közvécék ingyenességéről, ami nem tükrözte az AVM álláspontját”

– mondta el Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke a Partizán pénteki videójában. Az AVM évek óta küzd a közvécék ingyenessé tételéért, a Főváros viszont korábban a Telexnek azt mondta: az AVM is fizetőssé akarta tenni a blahai közvécét.

Mint mindenki tudja, Budapest önkormányzata felújította egyik legforgalmasabb csomópontját, a korábban elég rossz állapotban lévő Blaha Lujza teret. Az elkészült tér valakinek tetszik, mások szerint nem elég zöld, de annak kivétel nélkül mindenki örül, hogy a korábbi állapotokat felszámolták.

Az új téren nyitottak egy közvécét, aminek egyszeri használata 250 forint. Ezzel két probléma is felmerül. Az egyik az, hogy a napi 200 ezer fős átmenő forgalmú térre az egy vécé elég kevésnek tűnik. A másik, hogy a környéken szép számmal élő hajléktalanoknak és szegényeknek a használatonként 250 forintos belépő valószínűleg nem mindig megfizethető.

Még tavaly nyáron, jóval a tér megnyitása előtt kérdeztük meg a Fővárost, hogy miért nem lesz ingyenes a téren a közvécé. Akkor azt mondták, hogy a korábban éppen a vécék megnyitásáért kampányoló A Város Mindenkié csoport sem támogatta az ingyenességet. Amikor aztán rákérdeztünk az AVM-nél, hogy mi a pálfordulás oka, kiderült, hogy ilyenről szó sincs, ők végig az ingyenesség mellett voltak.

A dolog akkor vált kínossá, amikor rákérdeztünk a Fővárosnál az ellentmondásra. Ekkor megtehették volna, hogy elnézést kérnek, és beismerik a tévedést, vagy hogy pontosítják korábbi válaszukat. De nem ezt tették, hanem két héttel később is csak időt kértek a válaszadásra, majd végül nem válaszoltak semmit. (Erről az egészről itt írtunk hosszabban).

A blahai közvécékérdést a Partizán most részletes videóban járta körül, ami itt nézhető végig:

A videóban megszólal az AVM egyik aktivistája, aki felháborítónak tartja, hogy a Főváros valótlanságot állított az ő álláspontjukról, ezután Balogh Samu elnézést kér a tévedésért. A videó hátralevő részében több oldalról körbejárják a budapesti közvécékérdést, és megszólal például Pikó András, Józsefváros polgármestere is. Ő elmondja, hogy a kerületében minden közvécé vagy ingyenes, vagy 10 forintba kerül, és szerinte a Blahán lévőt is ingyenessé kellene tenni. Érvelése szerint ez ugyan sokba kerül egy önkormányzatnak, de a köztisztaság megőrzéséhez mindenképpen szükséges.

A fővárosi közvécéhelyzetet egyébként az nehezíti, hogy az 1990-es években egy rendkívül kedvezőtlen üzlettel a Demszky-féle városvezetés privatizálta a közvécék többségét kezelő Fővárosi Csatornázási Művek egy részét a cég menedzsmentjogaival együtt. A közvécékre vonatkozó döntések így kikerültek az önkormányzat kezéből. Tavaly ősszel viszont a Főváros visszavásárolta a részesedést, így a következő időszakban lesz lehetősége rendezni a helyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!