Szerdától megint 15 forinttal drágább lesz dízelt tankolni

2023. szeptember 11. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán ismét szignifikánsan nő a gázolaj ára, bruttó 15 forinttal kell majd többet fizetni, a benzin pedig 4 forinttal lesz drágább. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a benzin literjéért átlagosan 649 forintot kell majd fizetni, a gázolaj literje pedig 667 forintba fog kerülni – írja a holtankoljak.hu.

Hasonló mértékű emelkedésre utoljára augusztus elején volt példa, akkor ugyancsak 15 forinttal lett drágább a gázolaj, az azóta eltelt bő egy hónapban viszont összesen 12 forint volt a növekedés. Voltak hetek, amikor stagnáltak, vagy akár csökkentek az üzemanyagárak, ehhez képest a mostani emelkedés elég komoly, de a januári, 701 forintos gázolajártól még így is messze vagyunk.

95-ös benzint jelenleg Tatán lehet a legolcsóbban tankolni (600 forint), a gázolajért pedig Röszkén kérnek el a legkevesebbet (599 forint).

Ahogy azt augusztus közepén megjelent elemzésünkben írtuk, a dráguló üzemanyagárak hátterében az olajár-emelkedés, a tomboló utazási kedv, a dollárral szemben gyengülő forint, az európai dízelhiány, az orosz és a szaúdi termelés visszafogása, finomítói karbantartások, szankció miatt hiányzó orosz import, drága kerülőutakon szállított anyag kombinációja áll. Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója augusztus végén a Telexnek azt mondta, nemzetközi segítség is kellene ahhoz, hogy ne szálljon el még jobban a hazai üzemanyagok ára.

Mindennek ellenére a következő időszakban valószínűleg nem lesznek olyan komoly áremelkedések, mint az elmúlt hónapokban. Az év végén viszont alighanem igen: január 1-jétől az üzemanyagok jövedéki adójának uniós előírásokkal indokolt megemelése olyan, jól tervezhető árugrást hoz majd, amely miatt jó előre borítékolható a sorban állás és a minden eddiginél erősebb roham.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!