Átlátszó: A bátonyterenyei akkufeldolgozóból kerülhetett 11 ezer hordó veszélyes hulladék Abasárra

2023. augusztus 31. – 10:34

Átlátszó: A bátonyterenyei akkufeldolgozóból kerülhetett 11 ezer hordó veszélyes hulladék Abasárra
A SungEel Kft. üzemének átadása Bátonyterenyén 2021. július 7-én – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Több meglepő információ is kiderül az Átlátszó szerint abból a kormányhivatali határozatból, ami 103 millió forintos büntetést szabott ki az abasári, illegálisan tárolt akkumulátor-hulladék ügyében. Az oknyomozó portál azt írja, bizonyítékot talált arra, hogy a 11 ezer hordóban tárolt 1 700 tonnányi hulladék a dél-koreai tulajdonú SungEel Kft. Bátonyterenyén lévő akkumulátorüzeméből származik.

A határozat szerint Abasáron két raktárban találtak nagy mennyiségű akkuhulladékot, az egyikben „hozzávetőlegesen” 5 776 darab, a másikban 3 240 darab acélhordót találtak, melyek három emelet magasan voltak raklapokra felpakolva, de a hordók között voltak sérült fedelűek is. A hatóság a helyszíni szemlén összesen 9 016 darab hordót talált, a szállítóleveleket csak később kapta meg a vállalkozótól, amin már 11 088 hordó szerepel, ekkora mennyiség 2 772 raklapon fért el. A hordókban lévő anyag súlya pedig összesen 1 729 tonna, írja a lap.

Többségükön a 19 12 12 HAK azonosító hulladékkód szerepelt, ami nem veszélyes, kevert hulladékot jelöl, de kiderült, hogy az engedély nélkül gyűjtött hulladék valójában veszélyes, és a 19 12 11 HAK azonosító kód alá tartozik, írja a lap, ami arra a következtetésre jutott, hogy a 11 ezer hordónyi veszélyes hulladék bátonyterenyei akkufeldolgozóból került Abasárra.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal augusztus 23-án határozatlan időre felfüggesztette a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozó működését, és összesen közel 100 millió forint bírsággal sújtotta a dél-koreai SungEel Hitech Hungary Kft.-t, amiért a vállalkozás többek között rendszeresen megsértette a hulladék telephelyen belüli elhelyezésére vonatkozó előírásokat, nem megfelelően vezette a dokumentációt, de előfordult az is, hogy az engedélyezettnél több hulladékot dolgozott fel.

Amikor márciusban kimentek ellenőrizni, még a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóban, bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak az ellenőrök a vizsgálat során. A kormányhivatal vizsgálata szerint a dél-koreai cég 24 pontban követett el szabálytalanságot, 13 dolgozó egészségét és testi épségét súlyosan veszélyeztette.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével nemrég cikksorozatban foglalkoztunk a Telexen, ennek harmadik részében írtunk arról is, milyen alacsony büntetéseket kapnak általában a szabályokra fittyet hányó ágazati szereplők. A négy anyag legfontosabb tanulságait itt gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!