UNESCO-vizsgálat indulhat a Fertő tó világörökségi helyzetéről

2023. augusztus 29. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indít a Fertő tó világörökségi helyzetével kapcsolatban az UNESCO tanácsadó testülete – írta az APA osztrák hírügynökség.

Az Alliance for Nature (AFN) nevű osztrák civil szervezet arról számolt be, hogy az UNESCO tanácsadó szervezete, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) várhatóan októberben missziót küld a tóhoz. A szervezet Magyarország és Ausztria képviselőit is tárgyalásra hívja az ügyben, a megbeszélések témái között szerepel a fertőrákosi és a breitenbrunni turisztikai projekt, a tó vízellátása és a közeli szélerőművek kérdése is.

A vizsgálatot korábban többször kezdeményezte a magyar Fertő tó Barátai Egyesület és osztrák partnerei, az AFN és a Freunde des Neusiedlersees. A civil szervezetek 2019 óta folyamatosan tájékoztatták az UNESCO párizsi titkárságát a Fertő tó körül folyó fejlesztésekről, amelyek a Fertő tó Barátai Egyesület szerint veszélyeztetik a kultúrtáj értékeit – írta a Magyar Hang.

„A kiemelkedő egyetemes értéket sajnos nem csak a Sopron területéhez tartozó, Fertő parton tervezett és jelenleg érvényes építési vagy környezetvédelmi engedéllyel nem rendelkező, túlzott és elhibázott magyar fejlesztés veszélyezteti. Osztrák partnereink tiltakoznak a Breitenbrunn területén tervezett turisztikai fejlesztés, a világörökségi terület pufferzónájában tervezett szélerőműpark fejlesztések ellen is. Közösen lépünk fel azért, hogy fenntartható vízgazdálkodást dolgozzanak ki a Fertő vidékén, hiszen a Duna felől tervezett vízutánpótlás ökológiai katasztrófához vezethet a területen” – mondta Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke.

Az egyesület értesülése szerint az UNESCO Világörökségi Bizottság rijadi, szeptember 10. és 25. közötti ülésén tárgyalják majd a Fertő tóhoz küldendő vizsgálóbizottság felállítását. Az ülésen a Fertő tavi civileket a német World Heritage Watch civil szervezet munkatársa képviseli majd. Hozzátették, hogy a vizsgálat eredményeképpen az is megtörténhet, hogy a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj felkerülhet a veszélyeztetett világörökségi területek listájára.

Vitorlás a Fertő tavon, az ausztriai Burgenlandban 2019. szeptember 5-én – Fotó: Juhász Gábor / MTVA Bizományosi / MTI
Vitorlás a Fertő tavon, az ausztriai Burgenlandban 2019. szeptember 5-én – Fotó: Juhász Gábor / MTVA Bizományosi / MTI

A Fertő tó Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és egyben Ausztria legnagyobb tava. Nagyobb része Ausztriához, a kisebbik Magyarországhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként maga a tó is a világörökség része. A tónak nincsenek elvezető vizei, ezért vízrendszere egyedi: volt, hogy annyira megnövekedett a vízszintje, hogy kiáradt, de az ellenkezője is előfordult: legutóbb 1864–1870 között száradt ki. Akkoriban azt fontolgatták, hogy jobb, ha úgy marad, és onnantól kezdve mezőgazdasági célokra használják a medrét. Az azóta kialakult turizmus miatt jelenleg épp az ellenkezőjét szeretnék elérni, vagyis hogy ne apadjon tovább a vize.

A magyar kormány elképzelése szerint a Fertő Part nevű állami óriásberuházás keretében egy négycsillagos szállodát, legalább 800 férőhelyes parkolót, kempinget nagy vitorláskikötőt és látogatóközpontot építenének Fertőrákoson, a Fertő–Hanság Nemzeti Park UNESCO Világörökségi területen, Natura 2000-es területen.

2021 tavaszára a parton már mindent letaroltak, a vizes élőhelyen munkagépek dolgoztak, kövekkel töltötték fel a partszakaszt. A hatvanas évek óta itt álló cölöpházak többségét a bíróság ítéletét meg sem várva, tűzveszélyre hivatkozva a tulajdonosok saját költségére lebontatták. A terv civilek és a Greenpeace tiltakozását is kiváltotta.

A témában született cikkeinket itt, a Magyarországon az utóbbi években zajló, heves reakciókat kiváltó vízparti beruházásokkal kapcsolatos, szakértők által jegyzett véleménycikkeket pedig itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!