Gulyás Gergely szerint ezek a vendégmunkások nem AZOK a vendégmunkások

2023. augusztus 24. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely nem érzékeli, hogy ellentét lenne a kormány korábbi migrációellenes jelszavai és aközött, hogy most az ország több pontjára szervezetten érkeznek a török, indonéz, indiai, mongol, kirgiz vagy fülöp-szigeteki vendégmunkások, hogy gyárakat építsenek. A Telex arról kérdezte a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető minisztert, mit üzen a kormány azoknak az embereknek, akik pánikba esnek, amikor meghallják, hogy a településekre külföldi vendégmunkások érkeznek.

Azért tettük fel ezt a kérdést, mert az utóbbi hónapokban a vendégmunkások, szállásadóik és a helyiek között konfliktusok alakultak ki több magyar településen is, például Hajdúszoboszlón vagy a Debrecenhez közeli Mikepércsen, ahol épp a fideszes polgármester tett ki kínai vendégmunkásokat egy lakóövezeti családi házból.

A pánikoló helyieknek végül Gulyás nem volt hajlandó üzenni. Azt mondta, hogy a vendégmunkásokat úgy kell elhelyeznie a beruházónak, hogy „semmilyen nehézséget a helyiekkel való együttélésben ez ne jelentsen”, ahol pedig jelent, ott más megoldást kell találni.

Gulyást szembesítettük Orbán Viktor több korábbi, bevándorlásellenes mondatával. A miniszterelnök 2017-ben például azt mondta a Kossuth Rádióban:

„…mi nem hívtunk ide soha senkit se vendégmunkásnak, se semmilyen más okból, hogy itt éljenek velünk. Tehát mi nem bevándorló ország vagyunk, és Magyarország nem akar bevándorló országgá válni.”

2015 januárjában egy párizsi látogatásán pedig azt:

„Nem akarunk tőlünk különböző, kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.”

Gulyás Gergely szerint ezek a kijelentések a mai napig „teljesen összhangban vannak valamennyi döntésünkkel”. Aztán azt mondta, „a bevándorlás, és az, hogy valaki a jobb élet reményében jön Európába, az valóban elfogadhatatlan”, de az általunk említett településekre költöztetett vendégmunkások „ettől teljesen független rezsim”, hiszen ők „nem élnek velünk hosszútávon”.

Amikor jeleztük, hogy a kormány engedélyével most behozott vendégmunkások is a „jobb élet reményében jönnek Európába”, a miniszter azt mondta, baj azzal van, amikor „valaki akár képzettség nélkül, akár terroristaként idejön Európába”, nem pedig azzal, amikor valakit most ellenőrzött módon és korlátozott időre Magyarországra hoznak.

Gulyás Gergely szerint egyébként az akkumulátorgyárakat azért kell támogatni, mert ha ezt nem tennénk, akkor elveszítenénk a már kiépült autóipart.

A minisztert arról is kérdeztük, miért támogatja Magyarország a Milorad Dodik vezette Boszniai Szerb Köztársaságot annak ellenére, hogy Dodik nyílt célja az 1995-ös daytoni békemegállapodás intézményeinek szétverése és Bosznia-Hercegovina szétbontása. Gulyás szerint Magyarország nem avatkozik be más államok belügyeibe, ő jónak tartja a boszniai magyar befektetéseket, azt pedig nem gondolja, hogy Dodik politikája háborúhoz vezetne, ahogyan legutoljára ahhoz vezettek a hasonló ötletek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!