ATV: Szijjártó jóváhagyta az új ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadónyilatkozatát

2023. augusztus 22. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta Szijjártó Péter külügyminiszter a kijelölt budapesti ukrán nagykövet, Sándor Fegyir befogadónyilatkozatáról szóló határozatot, írja forrásaira hivatkozva az Atv.hu.

A befogadónyilatkozatot öt hónap várakoztatás után írta alá Novák Katalin köztársasági elnök még augusztus elején. Arról, hogy miért állhatott a nyilatkozat ilyen szokatlanul hosszú ideig Novák asztalán, itt írtunk részletesen.

A szokásos eljárás szerint a köztársasági elnöki hivatal miniszteri ellenjegyzésre továbbította a nyilatkozatot a külügyminisztériumnak – ez az ATV híre szerint meg is történt. Ezzel kapcsolatban a Telex is megkereste a minisztériumot, hogy meg tudják-e erősíteni a hírt, válaszuk esetén cikkünket frissítjük.

Ezek után már nincs akadálya annak, hogy Sándor Fegyir, magyarosan Sándor Ferenc minél hamarabb Budapestre érkezhessen, hogy átadja megbízólevelét a köztársasági elnöknek, és hivatalosan is Ukrajna új magyarországi nagykövete legyen.

Sándor Ferenc civilben az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora, a háború kezdete óta azonban a 101-es számú kárpátaljai brigád katonája. Tavaly májusban jelent meg róla egy erős fotó arról, hogy a harcok szüneteiben a lövészárokból, fegyverrel a kezében tart előadásokat a hallgatóinak. A lövészárkok professzoraként elhíresült Sándor Ferencről ebben a portrécikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!