Orbán Viktor augusztus 20-án is régi barátaival, szerb és boszniai szerb vezetőkkel tárgyalt

2023. augusztus 20. – 12:33

Orbán Viktor augusztus 20-án is régi barátaival, szerb és boszniai szerb vezetőkkel tárgyalt
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a Boszniai Szerb Köztársaság vezető politikusait. Fotó: Fischer Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 20-án Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelitában előbb munkalátogatáson fogadta Aleksandar Vučić szerb államfőt, majd Željka Cvijanovićcsal, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagjával, valamint Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével tárgyalt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor nemrég az atlétikai vb kapcsán említette meg az FB-oldalán, hogy valóságos diplomáciai nagyüzem kezdődik számára, 72 óra alatt 15 találkozója lesz, és valóban a fentiek mellett üzbég, tatár, szlovén politikusokkal is találkozott már.

A szerb vezetővel folytatott tárgyaláson a felek

„áttekintették Magyarország és Szerbia politikai és gazdasági kapcsolatait, a Nyugat-Balkán EU-integrációjának helyzetét, az illegális migráció elleni fellépés lehetőségeit, valamint a közös energetikai és infrastrukturális projekteket”.

Aleksandar Vučić részt vesz az augusztus 20-i ünnepségeken, és ellátogat a budapesti atlétikai világbajnokságra is.

A boszniai szerb vezetőkkel folytatott megbeszélésen Orbán Viktor elmondta: Magyarország és Bosznia-Hercegovina, valamint a Boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megteszünk az együttműködés növelése érdekében, ezt a már megkezdett projektjeink is tükrözik.

A helyzet pikantériája, hogy Orbán valóban jóban van a szerb vezetővel, és büszke arra, hogy rég nem látott jó viszony van a két ország között, emellett érdemben és a többi boszniai államalkotó nemzethez képest privilegizálva segíti a boszniai szerbeket, addig Vučić és az éppen vádemelés alatt álló Dodik viszonya most hűvösebb.

Ráadásul a hagyományosan oroszbarát szerb politikusok azért kínos diplomáciai helyzetekhez is vezetnek. Orbán például tényleg számtalanszor találkozik az említett két vezetővel, de azért vélhetően neki is kínos, amikor Dodik a háború kirobbanása után a legmagasabb kitüntetéssel jutalmazza Vlagyimir Putyint, vagy amikor a közös eseményeken Dodik beszédei torkolnak Oroszország lelkes éltetésébe.

A látogatásokra Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt is kitért, aki Hódmezővásárhelyen azt mondta:

„Azt látjuk, hogy államunk vezetői a mai napon Törökország, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Szerbia, valamint Bosznia és Hercegovina vezetőivel ünnepelnek. Éppen augusztus 20-án, éppen azon a napon, amikor Szent István a Nyugatot választotta, és nem a Keletet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!