Mennyivel csökkent a MÁV bevétele? – számháborúzik a vasúttársaság és a minisztérium

2023. augusztus 15. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos százmilliókat veszít a MÁV a kedvezményes bérletek miatt, a szakminisztériumnál viszont úgy látják, hogy csak az emelkedő trend tört meg, írja a Népszava.

A laphoz eljutott adatok szerint már májusban 953 millió forinttal csökkent a bevétel az idei áprilisi menetjegy- és bérleteladáshoz képest, de még így is több mint félmilliárdos többletet tudtak összehozni az előző évihez viszonyítva. Júniusban már nem sikerült ez a bravúr. A visszaesés májushoz képest meghaladta az egymilliárdot.

A belső elemzés ellenére az Építési és Közlekedési Minisztérium tagadta, hogy a MÁV bevétele csökkenne. Mint írják,

„a vasúti menetdíjbevételek terén a májusi és júniusi bevételek esetén emelkedő tendencia tapasztalható a 2022-es év azonos hónapjaihoz viszonyítva”.

A két új bérlettípust május óta lehet megvenni: a vármegyei 9450 forintba, az országbérlet 18 900 forintba kerül havonta. Bevezetésüket Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be februári évértékelő beszédében.

Ebben a cikkünkben azt elemeztük, kinek éri meg, és kinek nem. A kedvezmény elsősorban a cégeknek jó, az amúgy is súlyos gondokkal küzdő közlekedési társaságoknak azonban a bevételkiesés komoly gondokat okoz, és a vármegyebérlet nem megoldás azoknak, akik átutaznak a megyehatárokon.

A MÁV augusztustól tíz magyarországi vasútvonalon szüntette meg a közlekedést. Vitézy Dávid volt államtitkár szerint a döntés rossz, és egy sor érvet felhozott amellett, hogy miért nem lenne szabad ezt meglépni. A MÁV a bezárást azzal indokolta, hogy jármű- és személyzethiány van.

A vasútvonalak bezárása ellen egyébként mások mellett Balassagyarmat fideszes polgármestere is tiltakozott, ő levélben kérte Lázár Jánost, hogy gondolja meg a döntést. A MÁV problémáiról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!