Egészségügyi államtitkár: Mindenki az ágylábakat számolgatja, de nem az a lényeg

2023. augusztus 15. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

„A rendszer legyen olyan, mint egy öntisztító sütő. Attól függően, hogy milyen témáról beszélünk, 1-3 évente legyen képes önmaga mérésére, az eredményekből tudjon következtetéseket levonni, majd saját maga változásokat generálni” – nagyjából ezzel kezdte a Portfoliónak adott interjúját Takács Péter egészségügyi államtitkár, akit a lap az egészségügyi rendszer sok helyen kritizált, nem éppen zökkenőmentes átalakításáról kérdezett.

Takács válaszaiból nagy általánosságban az derült ki, hogy

  • a kormány mindent csak azért tesz, hogy jobb, magas minőségű legyen a betegellátás;
  • szerintük abszolút orvoshiány nincs, de a szakdolgozókra ez már nem igaz;
  • ugyanakkor Takács szerint a nehézségek inkább abból adódnak, hogy „a már említett, magunkkal cipelt szocialista intézményrendszert nem lehet lefedni humán erőforrással”;
  • szerintük csökkent a külföldre kivándorló orvosok száma;
  • szerintük vidéken „mindenki érti, hogy a betegellátás javítása a cél, ehhez van szükség a változtatásokra. Mindenkinek elmondtuk, hogy attól, hogy az aktív ágyakra már nincs akkora szükség, sokkal jobban járnak egy jó portfóliójú egynapos sebészettel.”

Az államtitkár hosszan beszélt a kórházi kontrolling eredményeiről, így például arról, hogy megnézték, milyen eredményt tud felmutatni általában a sebészet mint szakma. „Azt láttuk, hogy 100 ezer forint bevételt 122 ezer forint ráfordításból tud realizálni” – mondta, és hozzátette, hogy mivel ez 78 kórház öt évre visszamenő adata volt, kicsi a valószínűsége annak, hogy mindenütt ugyanazt hibázzák el a könyvelésben.

Takács Péter egyébként a Szent János Kórházban volt kontrollingvezető, így, magyarázta, elég nagy tapasztalata van a területen, mert ez a kórház a „magyar egészségügy állatorvosi lova, az egyik legrosszabb finanszírozási struktúrával rendelkezik”.

A kontrollingrendszer felállítása az egészségügyben Takács szerint az első évben körülbelül „1,3 milliárd forintba kerül licencbeszerzésekkel, szoftverekkel, mindennel együtt”. A pénzt erre eredetileg a helyreállítási alapból származó forrásból akarták átcsoportosítani, „de ha végül úgy alakul, hogy nem kapjuk meg a nekünk járó forrásokat, akkor ebbe a projektbe nemzeti forrásból is bele kell tudnunk vágni”. A kialakuló kontrollingszemlélethez igazodna a jövőben a kórházak finanszírozása, így az eladósodás is mérséklődne szerintük.

Az egészségügyi államtitkár azt mondta, hogy egy modern rendszerben csak azokat kellene kórházban fektetni, akiknek ténylegesen ott a helyük, csakhogy „a kórházi struktúra ehhez túlméretezett”.

„Mindenki az ágylábakat számolgatja, de nem az a lényeg, hanem az ellátott esetek száma” – fűzte hozzá azzal, hogy az ellátott esetekből a jövőben sem lesz kevesebb, viszont szerinte a kórházban töltött idő jelentősen csökken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!