Drasztikus változások jönnek: kevesebb kórházi ágyat és rövidebb ideig tartó kórházi ellátást tervez a kormány

2023. február 22. – 16:24

Másolás

Vágólapra másolva

Három év alatt, a mostani kormányzati ciklus végére teljesen át fogja hangolni a kormány a fekvőbeteg-ellátás és a szakellátás finanszírozását – idézi Takács Péter egészségügyért felelős belügyi államtitkárt a Portfolio.hu. Takács a Magyar Kórházszövetség szerdai konferenciáján beszélt arról, hogy a kormány mire készül 2026-ig az egészségügy, és így a kórházak finanszírozásában.

Az államtitkár többek között arról beszélt, hogy ágyszámfetisizmus uralkodik az ágazatban, valamint a helyi politikában, amin változtatni akar. Országjárás kezdődik, hogy a kormányzat fel tudja mérni, milyen ellátást hol érdemes fenntartani. Kórházanként megnézik, hol érdemes aktív felvételes fekvőbeteg-ellátást, műtétes szakmákat tartani, és hol célszerű egynapos sebészeti osztályokat létrehozni, mondta az államtitkár.

Ehhez a helyi politikusok agytekervényeit is fel kell világosítani: „Megpróbálom a helyi politikusoknak elmagyarázni, hogy az ágyszám önmagában nincs összefüggésben a betegellátás minőségével” – idézte Takács Pétert a lap. Tisztában vannak azzal, hogy a kórházak szolgáltatásának átalakítása, osztályok vagy intézmények bezárása helyben politikai ellenállásba ütközik.

A Portfolio.hu szerint ennek kapcsán azt mondta: a kormányzat próbál „kommunikációs muníciót adni a politikusoknak az egészségügy átalakításáról, őket is be kívánják vonni”, hiszen tudják, hogy helyi szinten a politikusok mindent megtesznek egy-egy intézmény érdekében, még akkor is, ha az szakmailag már nem képes ellátni a feladatát a korábbi szinteken, mert a lakosság szemében ez népszerű lépés.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy radikálisan csökkenteni fogják az úgynevezett minimumnapok számát, vagyis változik az a protokoll, hogy egy-egy beavatkozáshoz hány napig tartják bent a betegeket. Most a kórházak a finanszírozás oldaláról abban érdekeltek, hogy minél tovább bent legyenek náluk a betegek, magyarázta.

Az egészségügyi kormányzat emellett tételesen végignézi a kórházak kapacitását, hogy hol milyen ápolási osztályokat tudnak kialakítani a megfelelő szakszemélyzetet is biztosítva. Az államtitkár szerint például az elöregedő társadalom miatt is szükség lesz egyfajta szemléletváltásra az egészségügyben.

Emellett egy rendelettervezet értelmében tovább központosítják az egészségügyi intézmények beszerzéseit, a fővárosi intézményeknél 2023. július elsejétől, a többi, vármegyei intézményekben jövő januártól az Országos Kórházi Főigazgatóság nyújt majd minden kórháznak számos ingatlanüzemeltetési szolgáltatást, így többek között őrzés-védelmet, takarítást és műszaki üzemeltetést.

Takács Péter után Jenei Zoltán országos kórházi főigazgató tartott előadást, amit azzal indított, hogy mára az ország teherviselő képessége már nem tudja fenntartani a kialakult egészségügyi struktúrát, az ahhoz igazodó személyi és tárgyi feltételeket. A működést szerinte a realitásokhoz kell igazítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!