Tucker Carlson helyett inkább jó magyar filmeket látna L. Simon László

2023. augusztus 6. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy jó regény, látványos tévésorozat vagy egész estés mozi hatásmechanizmusa egészen más, mint egy konzervatív amerikai politológus mégoly izgalmas és értékes előadásáé”

– írta vasárnap reggel a Mandineren megjelent véleménycikkében L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A Fidesz egyik első számú kultúrpolitikusa szerint az esztergomi MCC Feszt, az EFOTT, a Tranzit és Tusványos tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a konzervatív tábor intézményépítő munkája eredményes volt az előző tizenhárom évben, de szerinte azt is meg kell vizsgálni, hogy „a csillogó hardver tartalmának tündöklése is hasonlóan sikeres-e”. Mint írja:

„nem mindegy, hogy üres, de jól fizető keretekkel vagy azok létjogosultságát igazoló értékes tartalmakkal és valódi szellemi műhelyekkel” rendelkeznek-e."

A politikus szerint a kormányzat eddig a legsikeresebb a politikai stratégiaalkotást kiszolgáló kommunikációs boszorkánykonyhában volt, az emlékezetpolitikában és a művészeti intézményrendszer tartalommal való megtöltésében viszont látványosak az adósságaik.

L. Simon László úgy véli, a széles közönséget a sikeres műveken keresztül lehet megszólítani, és mint fogalmaz, a politikai agytrösztök produktumai helyett „jó filmek, jó regények, értékes színdarabok, csodás új zeneművek kellenek.” Ezen a ponton pedig mintha kissé odaszúrna a CPAC szervezőinek, amikor azt írja:

„Örülök, hogy Tucker Carlson és egy sor neokonzervatív amerikai szakértő és tanácsadó jár nálunk, ám az ő jelenlétük nem pótolja a friss és sokakat megszólító magyar művek megszületését vagy népszerűsítését.”

Publicisztikáját végül azzal zárja, hogy a politikának nem elég utánpótlást nyújtó versenyistállókat létrehozni, hanem új és nagyszerű művek megszületését kell segítenie, mégpedig olyanokét, „amelyek a mai fiataloknak az ő nyelvükön és indirekt mondják el: nagyszerű dolog magyarnak lenni”.

L. Simon László nem először úszik szembe a kormányzati fősodorral. Tavaly áprilisban azzal keltett feltűnést, hogy a felháborodott Facebook-posztban kelt ki a háziorvosi rendszer ellen, amikor az egykori államtitkár azt kérdezte:

„Elképzelhető manapság, hogy egy háziorvosi rendelésre csak telefonon lehet bejelentkezni?”

A poszt másnapra eltűnt az oldalról. Az idei Tusványoson pedig Hoppál Péter kormánybiztost L. Simon lényegében felkérdezte arról, miért tartják fenn mesterségesen állami hirdetésekkel a napilaprendszert, és miért vesz a kormány 10 ezer példányt a Nemzeti Sportból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!