Dömötör Csaba: Szakmai alapon kapott 70 milliós támogatást turistaházra a Kitörés túra szervezője

2023. július 26. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Dobogókőn építi fel turistaházát 70 milliós állami támogatással a Kitörés túra szervezője – írta meg a 24.hu. A támogatásról a DK-tól Arató Gergely érdeklődött, a parlamenti képviselő kérdésére Dömötör Csaba kijelentette: a támogatást nem politikai, hanem szakmai alapon nyerte el a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet. Az, hogy a Budapest 1944–45-ös szovjet ostroma végén, február 11-én német katonák által megkísérelt – katonai szempontból sikertelen és felesleges – kitörésre emlékező Kitörés túra szervezője 70 millió forint támogatást kap, július elején derült ki, akkor azonban a tervezett turistaház helyszíne nem volt ismert, ez most az államtitkár válaszából derült ki.

A kitörés történelmi hátterének bemutatására és arra, hogy kiemelje az akciót a szélsőjobbos aktuálpolitikai kontextusból, Ungváry Krisztián történész indított kitoresnapja.hu címen oldalt két évvel ezelőtt. Nem sokkal utána a Szent Korona Rádió jelentése nyomán a Facebook letiltotta az oldallal kapcsolatos bejegyzéseket – ez nem érinti a kitoresnapja.hu oldalt, az jelenleg is zavartalanul működik. (A kormánypárti adó szerint Ungváry marxista-ateista álláspontról indulva elutasítja, hogy hősökként emlékezzenek „a Magyarországért harcoló” katonákra.)

A magyar szélsőjobboldal egy része évek óta Becsület Napja néven emlékezik a kitörési kísérletre, a benne részt vevő katonákat pedig Európa hőseinek nevezik, amiért az előrenyomuló szovjet hadsereggel álltak szemben. Szintén a szélsőjobb körében is népszerűek az évfordulós Kitörés Emléktúrák, amiken a Budáról a nyugati vonalak felé átjutni próbáló német katonák lehetséges útvonalát követik a résztvevők.

Ahogy ezeknek az emléktúráknak is vegyes a résztvevői köre a politikai radikálisoktól a hagyományőrzőkön át a történelmileg nem feltétlenül nagyon tájékozott túrázókig és ezek különféle közös metszeteiig, úgy az SS-ben hősöket látó szélsőjobboldali eredetű narratíva is tágabb körben nyer híveket. Ebben időnként segít a kormányközeli média is – írtuk korábbi cikkünkben.

Dömötör válaszában a 24.hu szerint arról írt, hogy a kormánynak nagyon fontos, hogy bővítse, fejlessze az aktív kikapcsolódásra vágyók rendelkezésére álló turisztikai lehetőségeket, a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Program keretében pedig már eddig is országszerte nyíltak, újultak meg turistaházak népszerű turistautak közelében.

Dömötör szerint a DK aggodalma azzal kapcsolatban, hogy a kormány náci eszmék terjesztésében segédkezne, azért nem hiteles, mert az ellenzéki párt azokkal állt össze, akiket korábban lenácizott. Ellenérvként felhozta azt is, hogy az Alaptörvény ki is mondja, hogy a kommunista és nemzetiszocialista rendszerek által elkövetett, emberiség elleni bűnök nem évülnek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!