A Kitörés túra szervezőjének 70 millió jutott, miközben újabb turisztikai támogatásokat hívott vissza a kormány

2023. július 5. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig idén 711 millió 647 ezer forint egyedi turisztikai támogatást osztottak ki a Kisfaludy Program keretében, de ennél jóval többet, újabb 2 milliárd 280 millió forintot hívott vissza a kormány – írja a 24.hu a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó Kisfaludy 2030 Zrt. oldalára feltöltött dokumentum alapján. A lap januárban számolt be arról, hogy 41, turisztikai fejlesztésre megítélt vissza nem térítendő támogatást hívott vissza a kormány, most ezek számát bővítették.

Visszahívtak közel 1 milliárd forintot a fideszes vezetésű karcagi önkormányzattól, amely a város turisztikai keresletélénkítésére kapta a támogatást. Makónak 150 millió forintot, Zalaegerszegnek 84 milliót kell visszafizetnie, míg Ráckevétől 83 milliót kérnek vissza. Kiskőrösnek 474 millió forintot kell visszafizetnie.

Akadtak azonban olyanok, akiknek jutott a támogatásból: ilyen a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet, amely a Kitörés túrákat szervezi. Ők 70 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak hozzá. A lap megkeresésére közölték, hogy egy „bakancsos turistaház” felépítéséhez kapnak támogatást. A ház építésével 2024 második negyedévében kell elkészülniük.

Két éve kitoresnapja.hu címen indított oldalt Ungváry Krisztián történész. A honlapon az 1945. február 11-i kitörésről tudományosan megalapozott információkkal lehet találkozni, és egy virtuális emléktúra is bejárható. Az ismeretterjesztés, emlékápolás mellett a mítoszrombolás is célja az oldalnak. Erre Ungváry szerint azért van elsősorban szükség, mert a tragikus eseményt néhányan aktuálpolitikai célokra használják, és eltorzítva mutatják be az akkor történteket.

Az egyletben képviseleti joga van Moys Zoltánnak, aki a veje Lezsák Sándornak, az Országgyűlés kormánypárti alelnökének. Moys cége, a Dextramedia Kft. korában kezelte a Jobbikoz kötődő szélsőjobboldali szervezetek és politikusok doménjeit is, és gyártott anyagokat az N1TV számára is – köztük azt az elhíresült összeállítást, amely pozitív hangvételben emlékezett meg Adolf Hitler születésnapjáról.

Moys legutóbb azzal került be a hírekbe, írja a 24.hu, hogy szerepet vállalt abban az orosz propagandacsatorna, az RT által készített kisfilmben, amelyben Bencsik András igazi fasisztáknak nevezte az ukránokat.

Szintén szálláshelyfejlesztésre kapott 194 millió forintot a Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándorhoz és Hernádi Zsolthoz kötődő A8 Palace Hotel Zrt., és 265 milliót ítéltek oda a balatonfüredi önkormányzatnak is attrakciófejlesztésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!