Nyilvánosan egymásnak esett az orvosi kamara és annak egyik volt alelnöke, aki vitatható kifizetéseket emleget

2023. július 21. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Facebookon üzenget egymásnak a Magyar Orvosi Kamara és volt alelnöke, Lénárd Rita, aki szerint vitatható kifizetések történetek a kamaránál. Lénárd a posztpárbaj után azt is bejelentette, hogy kilép a szervezetből.

A nemrég lemondott alelnök korábbi posztjában arról írt, több mint 20 millió forint értékben történtek vitatható kifizetések az elmúlt időszakban. Konkrétan egy kommunikációs-tanácsadói szerződést említett az Open Communications Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel, amel szerinte öt hónapig dolgozott a kamarának, de nem végzett értékelhető tevékenységet. Emellett kifogásolta több tisztségviselő magas díjazását, kiemelte Meglécz Katalint, a kamara titkárát, aki szerinte irreálisan sok pénz kap. Ezt a posztot Lénárd Rita aztán törölte, de ezzel egyidőben hivatalos vizsgálatot kért a kamarai felügyelőbizottságtól.

A MOK válaszul rágalomnak minősítette volt alelnöke vádjait, azt írták, „a Kamara működése transzparens, a külső szerződéseit nyilvános pályázat útján kötötte, ezek a mok.hu honlapon elérhetőek, a szerződések részletes tartalma a tagok számára megismerhető”. Szerintük Lénárd akciója „a szervezet egészének jó hírét kockáztatja, működését veszélyezteti”.

Válaszposztjában Lénárd azt írta, visszautasítja a vádakat és várja a kamara belső vizsgálatának eredményét az említett kifizetésekkel kapcsoltban. Szerinte viszont „magáért beszél, hogy a kamara letiltotta a hozzászólásokat” Facebookon. Kommentben csatolt egy képernyőfotót a kamara honlapjáról, amelyen látszik, hogy a kamara az Open Communications Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel kötött megbízási keretszerződést, de annak részleteiről nem lehet megtudni semmit. A MOK honlapján valóban nem kattintható az említett szerződés. Lénárd nyilatkozott az ügyben a Magyar Narancsnak is, azt mondta, első körben objektív és alapos vizsgálatot szeretne, ha az nem hoz megnyugtató eredményt, akkor végiggondolja, mi legyen a következő lépés.

Lénárd Rita júniusban távozott a MOK alelnöki posztjáról, akkor azzal indokolta döntését, hogy az elnökségen belüli véleménykülönbségeket nem tudták áthidalni. A lemondás közvetlen előzménye pedig az volt, hogy június 3-án sikertelenül zárult a MOK küldöttgyűlése, azóta a tisztújítást több helyen fel is függesztették.

Péntek délutáni fejlemény, hogy Lénárd azt is kijelentette a Hvg-nek: augusztus 1-jével kilép a kamarából, és addig nem lesz újra tag, amíg nem lát a vezetésben egy tiszta, transzparens változást.

A volt alelnökkel zajló nyilvános csörte azért is kellemetlen a MOK-nak, mert kritikus időszakot él át a szervezet idén. A kormány a kamarával folytatott vitái miatt februárban törvényt módosított, amivel megszüntették az orvosok kötelező kamarai tagságát. Április elsejéig az orvosok több mint háromnegyede, több mint 33 ezren jelezték, hogy így is a kamara tagjai akarnak lenni. A konfliktus hátteréről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!