Az orvosok több mint háromnegyede jelezte, hogy a kamarában akar maradni

2023. április 3. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddig feldolgozott adatok alapján több mint 33 ezer orvos jelezte, hogy továbbra is tagja akar lenni a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) – jelentette be Kincses Gyula, a szervezet elnöke. Az orvosoknak április 1-ig kellett nyilatkozniuk arról, hogy meg akarják-e tartani kamarai tagságukat.

Erre azért van szükség, mert a kormány február végén egy gyors törvénymódosítással megszüntette a kötelező kamarai tagságot. A kormány–MOK ellentét fokozatosan éleződött a törvénymódosítás előtt, a kiindulópont a háziorvosi ügyeletek átalakításának terve volt. A konfliktus hátteréről bővebben itt írtunk.

Kincses a videóban arról beszélt, az orvosok azért döntöttek úgy, hogy a kamara tagjai akarnak maradni, mert fontosnak tartják „a szakma autonómiáját, függetlenségét, és a kollektív érdekérvényesítést”.

„A kényszerű folyamat a kormányzati szándék ellenére nem meggyengítette, hanem megerősítette a kamarát” – mondta.

„33 ezer orvos akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez feljogosít minket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjunk. Hogy ez mennyiben lesz eredményes, az elsődlegesen a kormányzati szándékon és együttműködési készségen múlik” – tette hozzá.

A sürgősségi eljárásban elfogadott indítvány lényege a kötelező kamarai tagság végén túl, hogy a továbbképzések minősítésében és véleményezésében a jövőben az egészségügyért és a felsőoktatásért felelős miniszter által kijelölt szerv jár el. Az etikai eljárásokat és kódexet is az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezik át. Mindezzel a kormány jelentősen gyengítette a legerősebb szakmai érdekképviseleti szervet Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!