Több helyen felfüggesztheti a tisztújítást a MOK

2023. július 5. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

A kötelező kamarai tagság megszüntetése, és az ezzel járó létszámcsökkenés azzal járt, hogy már nem minden választási körzetben maradt annyi tag, amennyi a régi működési szabályzat szerint kell ahhoz, hogy küldöttet választhassanak – írja a Népszava.

Ezzel nehéz helyzetbe került a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A választási szabályzat frissítéséhez ugyanis az országos küldöttgyűlés döntésére lenne szükség. Ahhoz, hogy ezt összehívják, új küldöttekre lenne szükség – akiket a régi szabályzat szerint már nem tudnak érvényesen megválasztani.

A megoldás az lenne, ha az érintett területeken (ahol már most kevés a tag) átszabnák a választókerületeket. Ezt a választókerület elnökségének a javaslatára a területi szervezet közgyűlése hagyhatja jóvá. Amíg ez a folyamat lezajlik, addig az érintett területeken fel kell függeszteni a már zajló kamarai választásokat.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Népszavának azt mondta, ahol megszűnik egy választókerület, ott a tagokat vagy szétosztják más választókerületek között vagy összevonhatnak két egymás mellett lévőt, de akárhogy is döntenek, azokban a kerületekben is fel kell függeszteni a választást, amelyek a befogadók lesznek.

Június elején beszámoltunk róla, hogy sikertelen volt a MOK küldöttgyűlése. Nem sokkal később bejelentették, hogy lemondott Lénárd Rita, a MOK alelnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!