Többen otthagyták a MOK közgyűlését, lemondott az alelnök

2023. június 9. – 22:12

Másolás

Vágólapra másolva

Sikertelen volt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) múlt szombati küldöttközgyűlése. Ezt nem sokkal azután közölte a kamara, hogy az Origón arról írtak péntek délután: botrányba fulladt a rendezvény. Este újabb közleményben jelentették be, hogy lemondott Lénárd Rita, a MOK alelnöke.

„A küldöttközgyűlést bizonytalan jogi helyzetben kellett megtartani, a Kamara ellen meghozott törvénymódosítás ugyanis a február 25-én megkezdett választási folyamatot megszakította” – áll a kamara közleményében. A bizonytalanság a négy évre választott országos küldöttek mandátumának pontos érvényességi idejét is érintette, emiatt a kamara a Belügyminisztérium állásfoglalását kérte még márciusban. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a MOK szerint azonban nem adott jogilag érvényes útmutatást.

Azt írják, a sikertelen küldöttközgyűlés után a MOK újraindította a kamarai választásokat, a lejárt mandátumú területi vezetők helyett ügyvivő testületek vezénylik le a választást. Az országos elnökség mandátumát mindezek a történések nem érintik, az november 30-ig él.

Az Origo korábban arról írt, botrányba fulladt a múlt szombati küldöttközgyűlése, miután többen jelezték, hogy a 2019-ben megszerzett mandátumuk lejárt, éppen ezért szavazati joggal sem rendelkeznek. A lap információi szerint a problémát úgy próbálták áthidalni, hogy összedobtak egy határozati javaslatot a mandátumok meghosszabbítására a következő választásokig. Az egyik küldött azonban arról tájékoztatta a közgyűlésen megjelenteket, hogy a lejárt mandátumok meghosszabbítására nincs jogosultságuk. Az Origo értesülései szerint ezután a résztvevők többsége otthagyta az ülést, amit így berekesztettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!