Káoszos az új védőnői rendszer a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint

2023. július 20. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

A legtöbb védőnő munkakörülményei súlyosan romlottak az elmúlt bő két hétben – állítja Szalainé Pintér Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője. A Népszavának azt mondta, a rendszer átalakításával a védőnők az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közötti hatásköri, hatalmi harc kellős közepén találták magukat.

Az állam július elsejétől vette át a védőnői ellátást az önkormányzatoktól az egészségügyi törvény módosításával. A védőnők azóta a megyei irányító kórházak alkalmazottai, a hatósági felügyeletet az NNK, a szakmai irányítást pedig az Okfő látja el. Az átalakításról ebben a cikkben írtunk részletesen.

„Katasztrófa. Rosszabb, mint amire számítottunk” – így összegezte az elmúlt hetek tapasztalatait Szalainé Pintér Boglárka, aki szerint a védőnők jelenleg nem kapnak egyértelmű iránymutatást, miközben a megoldandó problémák heggyé növekednek. Azt mondta, sok védőnő az állami átvétel óta például azt sem tudja, kinek kell jelentenie, ha megbetegszik.

„Hol az egyik hivatali emailcím használatára utasítják őket, hol a másikra. Ez azon kívül, hogy sok időt vesz el a tényleges feladatoktól, a gondozottakkal való kapcsolattartást is hátráltatja. Nemhogy a védőnők, de még az őket mentorálók sem feltétlenül találják a helyüket az új rendszerben, ők is panaszkodnak, hogy sokszor érzik magukat kellemetlenül az egymás után velük kiküldetett ellentétes információk miatt” – mondta Szalainé, aki ellen etikai vizsgálatot is indítottak a kritikus nyilatkozatai miatt.

Arról is beszélt, hogy néhány helyen a kötelező védőoltások beadását is halasztják, mert a védőnői szolgálatok államosítása óta nincs hol beadni azokat. Eddig a védőnők által is használt, „egészséges tanácsadásra” szolgáló helyiségekben oltották a gyerekeket, ám akad olyan átvevő intézmény, amely egyszerűen kitiltotta onnan a házi gyermekorvost.

Szalainé hozzátette, hogy jelenleg nincs tömeges felmondás a védőnők között, „de folyamatosan hagyják ott a pályát a legrosszabb önkormányzati bánásmódnál is méltatlanabb helyzetek miatt” – mondta.

Frissítés: Szalainé az RTL Híradónak azt is mondta, hogy több védőnővel is beszéltek telefonon, de nyilatkozni senki sem akart, mivel van, akivel titoktartási nyilatkozatot írattak alá, másoknak az új szerződésében kötötték ki ezt.

A szakszervezet így névtelen kérdőívben méri fel a tapasztalatokat: ezt több mint háromszázan töltötték ki, és egyetlen védőnő jelezte csak, hogy neki jobbak lettek az átalakítás óta a munkakörülményei, mindenki más rengeteg problémát jelzett. Ezeket a szakszervezet majd szeretné feldolgozni és érthetően összefoglalni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!