Az LMP betiltaná a TikTokot az államigazgatásban, a kormány azt válaszolta, hogy nem támogatja a cenzúrát

2023. július 17. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

„A cenzúrát nem támogatja a kormány” – ezt válaszolta egységesen az összes minisztérium Kanász-Nagy Máténak, az LMP frakcióvezető-helyettesének írásbeli kérdéseire, amiket az ellenzéki párt politikusa azzal a javaslattal kapcsolatban tett fel, hogy ne lehessen használni a TikTokot az államigazgatási és önkormányzati hivatalok alkalmazottainak gépein.

Kanász-Nagy Máté a Facebookon élőben közvetített sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a TikTok kiberbiztonsági kockázatot jelent, mivel az alkalmazás szenzitív adatokat is gyűjthet, ezért számos ország döntött úgy, hogy az államigazgatásban és az önkormányzati igazgatásban betiltja a használatát a munkavállallók körében, példaként az Európai Bizottságot és az amerikai törvényhozást is említette.

Azt mondta, hogy az LMP benyújtott egy törvényjavaslatot, ami azt a célt szolgálja, hogy az önkormányzati és az állami igazgatásban dolgozók informatikai eszközein ne lehessen TikTokot és az ahhoz kapcsolódó alkalmazásokat telepíteni és futtatni. „A megfigyelési kapitalizmus idején meg kell védenünk az államigazgatásunkat, a hivatalainkat az esetleges megfigyelésektől, adatszivárgásoktól” – mondta.

A törvényjavaslat vitájára ősszel kerül majd sor a parlamentben, de a frakcióvezető-helyettes írásbeli kérdéseket nyújtott be az összes minisztériumhoz. „Egyen választ kaptam, azt írta minden minisztérium, hogy a magyar kormány mindenkit arra buzdít, hogy a világhálót óvatossággal és tudatossággal kezeljék, de a konkrét ügyben a cenzúrát nem támogatják” – mondta. Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a kormány nem tud különbséget tenni a cenzúra és egy alkalmazás mellőzése között, szerinte ugyanis a TikTokot egyetlen módon lehet tudatosan használni, akkor, ha nem használják hivatali eszközökön.

Az uniós intézmények is korlátozzák a hivatali tiktokozást, az USA betiltaná az egészet, a magyar kormány nem

Ahogy arról a Telexen is írtunk, az Európai Bizottság még februárban megtiltotta dolgozóinak, hogy munkahelyi eszközeiken tiktokozzanak, a döntést biztonsági aggályokkal magyarázták, hasonló okból júniusban az Európai Parlament azt javasolta, hogy „a nemzeti kormányok minden szintjén és az uniós intézményekben tiltsák be a TikTok használatát”.

Ilyen indokkal tiltotta le az Egyesült Államok és számos európai kormány is a TikTok használatát a szolgálati okostelefonokon, és az applikáció komolyabb felügyeletén, korábbi összefoglaló cikkünkben arról is írtunk, hogy Amerikában egyenesen a betiltásán dolgoznak. A fő ok, hogy a TikTok tulajdonosa egy kínai cég, amely Washington szerint átadhatja a kínai hatóságoknak a nyugati felhasználók adatait és dezinformációra használhatja az appot.

Ehhez képest a magyar kormány nem korlátozza az alkalmazás használatát, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő például különösen aktívan gyárt rá rövid videókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!