Megtiltják az Európai Bizottság dolgozóinak, hogy tiktokozzanak a munkahelyi eszközeiken

2023. február 23. – 17:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság megtiltotta a kínai TikTok közösségi médiaalkalmazás használatát a munkatársaknak – írja a Politico.

A Bizottság biztonsági aggályok miatt döntött így. A lépés tükrözi a Nyugat Pekinggel való feszült viszonyát is. A nyugati kormányokat egyre inkább riasztják azok a bizonyítékok, amelyek szerint a kínai technológiai vállalatok segítik a Kommunista Pártot és annak hírszerző szolgálatait az adatgyűjtésben.

Egy magas rangú tisztviselő a Politicónak azt mondta, hogy csütörtök reggel minden alkalmazottat arra utasítottak, hogy távolítsák el a TikTokot a munkahelyi eszközeikről. A személyes eszközeikről is le kell törölniük, ha a TikTok mellett rajta van bármilyen más, munkával kapcsolatos alkalmazás. Alternatívaként, ha ragaszkodnak a TikTok megtartásához, a munkatársak törölhetik a munkával kapcsolatos alkalmazásokat a személyes telefonjaikról. A Bizottság egyébként megengedi a dolgozóinak, hogy saját eszközökről dolgozzanak, ami egyes tisztviselők szerint „borzalmas” eljárás.

A tisztviselőknek „a lehető leghamarabb”, március 15-ig kell eltávolítaniuk a videómegosztó alkalmazást. „Március 15-től kezdve az alkalmazást telepített eszközök a vállalati környezetnek nem megfelelőnek minősülnek” – áll abban az emailben, amit minden dolgozónak kiküldtek.

Ez az első alkalom, hogy felfüggesztette egy alkalmazás használatát a munkatársai számára. Eric Mamer és Sonya Gospodinova szóvivők szerint a döntés előtt alaposan körüljárták a problémát. Azt viszont nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mi juttatta őket olyan következtetésre, hogy az alkalmazás jelentős kiberbiztonsági kockázatot jelent az uniós végrehajtó testület számára. Elmondásuk szerint viszont a korlátozás ideiglenes, „folyamatos felülvizsgálat és esetleges újraértékelés” mellett.

A TikTok szóvivője szerint meglepte őket a Bizottság döntése, mivel ezt megelőzően őket nem keresték meg az aggodalmaikkal. „Csalódottak vagyunk a döntés miatt, amely véleményünk szerint téves és alapvető tévhiteken alapul. Felvettük a kapcsolatot a Bizottsággal, hogy tisztázzuk a helyzetet, és elmagyarázzuk, hogyan védjük annak a 125 millió embernek az adatait EU-szerte, akik havonta felkeresik a TikTokot” – mondta a Politicónak a szóvivő.

A lap szerint valószínű, hogy az Európai Unió többi intézménye, köztük a Tanács és a Parlament is be fogja tiltani az alkalmazást a munkahelyi eszközökön, bár ez a Parlament számára jóval hosszabb időbe telhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!