Jogerősen is harminc napig letartóztatásban marad az Árpád hídon gázoló sofőr

2023. július 13. – 18:22

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Törvényszék elutasította az Árpád hídon gázoló Mercedes sofőrjének fellebbezését, harminc napig előzetes letartóztatásban marad a 33 éves férfi – erősítette meg az Indexnek a bíróság szóvivője.

A sofőr július 1-jén a korlátot áttörve halálra gázolt egy kerékpárost az Árpád hídon. A férfi letartóztatását vasárnap 30 napra rendelte el a bíróság a Fővárosi Főügyészség indítványára. A sofőr ügyvédje és az ügyészség is fellebbezett a döntéssel szemben, ám a bíróság másodfokon is a letartóztatás mellett döntött. A Blikknek Bagoly Bettina ügyészségi szóvivő korábban azt mondta: a bűnismétlés veszélye miatt döntött a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése mellett a bíróság.

Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsik az Árpád hídon 2023. július 1-jén – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsik az Árpád hídon 2023. július 1-jén – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

A rendőrség múlt pénteki sajtótájékoztatóján azt mondták, hogy valószínűleg spontán verseny vezetett az Árpád hídi gázoláshoz. A Mercedes és az őt követő BMW a Teve utcai kereszteződésnél kezdtek el gyorsulni,

az ütközéskor a Mercedes legalább 137 km/h-s sebességgel haladt.

A rendőrség a tanúvallomások alapján a következőképpen rekonstruálta az eseményeket: két BMW-s nagy sebességgel haladt a Róbert Károly körúton, a Teve utcai kereszteződésben a lámpánál megálltak, és itt találkozhattak a Mercedesszel. Amikor zöldet kaptak, mindhárom autó gyorsulni kezdett, a Mercedes jobbról, a kanyarodósávból, az egyik BMW pedig balról, a belső sávból előzte ki a normális sebességgel haladó autókat.

A hídon a Mercedes száguldott elöl, őt követték a BMW-k. A sofőrök szerint nem versenyeztek, a tanúvallomások szerint azonban egyértelműen ez történt. A Mercedes egy ponton ismeretlen okból kicsit balra fordult, amire a sofőr jobbra rántotta a kormányt, átszakítva a szalagkorlátot, és elütve a járdán haladó kerékpárost. A 33 éves sofőr elismerte a tettét, a rendőrség adatbázisa szerint korábban is többször szabálytalankodott, ami miatt 13 büntetőpontja gyűlt össze.

A balesetet okozó Mercedes sofőrjéről később kiderült, hogy rendszeresen indult gyorsulási versenyeken, ahol magabiztosan vezette az újonnan 50-60 millió forintot érő kocsiját.

Az ilyen balesetek gyakoriságának több oka van, a száguldozók beteg motivációján kívül az is fontos tényező, hogy a rendőrségnek nincsenek megfelelő eszközei a gyorshajtók elkapására és szankcionálására. Nincs elég rendőr, nincs elég traffipax, és a büntetések is nevetségesen alacsonyak – erről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!