Gyurcsány Ferenc: A 2008-as válságot Gyurcsány nem okozta, hanem megoldotta

2023. július 10. – 20:29

Másolás

Vágólapra másolva

Rosszabb év lesz 2024, mint az idei – legalábbis erre számít Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke az ATV műsorában arról beszélt hétfő este, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés alapján az oktatás és az egészségügy területén reálértékben legalább egy hónapnyi pénzt elveszít az ország 2024-ben, a kormány pedig olyan „szent teheneket” is kénytelen volt feláldozni, mint a CSOK egy része.

Gyurcsány szerint akkor hoz a kormány ilyen – az emberek széles rétegeit érintő – intézkedéseket, ha már tényleg nincs hova menekülnie. Volt miniszterelnökként van erről személyes tapasztalata is a 2008-as gazdasági válság idejéből. „A különbség az 2008 és a mostani helyzet között, hogy akkor tagadhatatlanul egy gazdasági világválság közepén voltunk. Ezt a Fidesz magának köszönheti, valójában itt az orbáni gazdaságpolitika következményeit fizetjük meg” – fogalmazott Gyurcsány, hozzátéve: „azért tudunk idén kevesebbet vásárolni, mint tavaly, mert elrontották.”

A DK elnöke szerint a 2008-as válságot „a világ okozta”, nem ő, és Bajnai Gordonnal közösen megoldották „három kiigazító csomaggal”.

A mostani válság pedig a Fidesz választás előtti pénzszórására vezethető vissza szerinte.

Az uniós fejleményeket figyelve Gyurcsány azt gondolja, hogy mostanra Orbán elmagányosodott a nemzetközi politikában, és szerinte ez vár rá Magyarországon is. „Vége van ennek az orbáni politikának ebben a ciklusban” – jelentette ki.

A közvélemény-kutatásokból azt olvassa ki a DK elnöke, hogy a kormánypártok a tavalyi országgyűlési választásokhoz képest félmillió választót vesztettek, és így nagyjából 2,5 millió támogatója van Orbánéknak, míg az ellenzéknek 2 millió. Az lesz a következő időszak kérdése Gyurcsány szerint, hogy elegendő lesz-e a fideszes szavazóknak az a hit, hogy Orbán megvédi őket a borzalmas világgal szemben, miközben ilyen magas itthon az infláció. „Én azt gondolom, hogy nem” – jegyezte meg.

Az interjúban azt is mondta, hogy további ellenzéki politikusok is szeretnének a DK-hoz csatlakozni más pártokból, de ő ennek megálljt parancsolt, mert azt látta, hogy az átigazolási hullám feszültséget okoz az ellenzéken belül, miközben jövőre az önkormányzati választáson együtt kell működniük.

Gyurcsány szerint nem az a végcél, hogy a DK az ellenzék legerősebb pártja legyen, hiszen azt már elérte, hanem kormányzásra törnek. Márpedig a kormányzáshoz más pártok szövetségére is szükségük lesz. „Kell, hogy legyen egy közepe az ellenzéknek” – jelentette ki.

„Mi azt gondoljuk, hogy ma leginkább nekünk van erre adottságunk, képességünk és teljesítményünk.”

A 2024-es önkormányzati választáson együttműködésre vannak utalva az ellenzéki pártok, egy-két kivétellel a DK elnöke szerint minden nagyobb városban meg fognak tudni állapodni a pártok a közös jelöltekről.

Gyurcsány azt mondta, hogy még nem döntöttek Karácsony Gergely támogatásáról Budapesten, de abban biztos, hogy egyetlen ellenzéki főpolgármester-jelölt lesz.

„Lehet olyan megfontolás, amelynek a végén én azt javasolom a Demokratikus Koalíciónak, hogy támogassa Karácsony Gergely indulását”

– fogalmazott elég rejtélyesen.

A főváros vezetése most nagyon nehéz küzdelemben van szerinte a kormánnyal, amely csődbe akarja vinni Budapestet. „A fővárosnak van igaza. Ebben a küzdelemben nekünk a fővárost kell támogatnunk. Egy ilyen időszakban, amikor a főváros az életéért küzd, én tartózkodnék attól, hogy gyengítsem a főváros vezetésének pozícióját” – tette hozzá.

Szóba került a 99 Mozgalom 506 millió forintos támogatásának ügye, aminek szerinte van egy kellemetlen szála is: máig nem sikerült tisztázni, hogy ezek a források az előválasztásban előnyhöz juttatták-e valamely szereplőt. Gyurcsány azonban azt gondolja, ezen már túl vannak, és „eszünk ágában sincsen a régmúlt vitáival beárnyékolni a mostani egyezségi szándékot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!